ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Μαρούλια…στον Άρη

#LettuceOnMars (μαρούλια στον Άρη) είναι το όνομα ενός φοιτητικού project της University of Southampton Spaceflight Society, που έχει φτάσει στην τελική φάση διεθνούς διαγωνισμού του διάσημου προγράμματος Mars One, με σκοπό την αποστολή πειραμάτων στον Άρη.

Το εν λόγω πείραμα, με το τόσο…ιδιαίτερο όνομα, είναι πλέον ένα από δέκα επιλεγμένα πειράματα- και το μόνο από τη Μ. Βρετανία- που αναδείχθηκαν για την τεχνική βιωσιμότητα και τη δημοτικότητά τους. Ο νικητής θα καταφθάσει στον Άρη το 2018, μαζί με τα επίσημα πειράματα του Mars One.

Ο στόχος του project είναι η αποστολή ενός μικρού θερμοκηπίου στον Κόκκινο Πλανήτη, στον οποίο θα καλλιεργηθούν μαρούλια, αξιοποιώντας την ατμόσφαιρα και το φως του Ήλιου. Η ομάδα πλέον χρειάζεται τις ψήφους του κοινού για να αναδειχθεί νικήτρια και να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της: την καλλιέργεια μαρουλιών στον Άρη.

Η υποβολή ψήφων ήταν σε εξέλιξη ως τις 31 Δεκεμβρίου, και τώρα αναμένεται η ανάδειξη του τελικού νικητή.

Σύμφωνα με τη Σουζάνα Λουκαρότι, επικεφαλής του project, «για να ζήσουμε σε άλλους πλανήτες πρέπει να καλλιεργούμε τροφή εκεί. Κανείς δεν το έχει κάνει αυτό στο παρελθόν και σκοπεύουμε να είμαστε οι πρώτοι. Το σχέδιό μας είναι τόσο τεχνικά βιώσιμο και εξαιρετικά φιλόδοξο όσον αφορά στην έκτασή του, καθώς θα φέρνουμε την πρώτη πολύπλοκη μορφή ζωής σε έναν άλλο πλανήτη. Η καλλιέργεια φυτών σε άλλους πλανήτες είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα οδηγήσει σε έναν πλούτο ερευνητικών και βιομηχανικών ευκαιριών, που το σχέδιό μας σκοπεύει να φέρει στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον».

«Αντιμετωπίσαμε διάφορα είδη μηχανικών προκλήσεων, περιλαμβανομένων αεροπονικών συστημάτων, βιοφίλτρων, συστημάτων πίεσης αερίων χαμηλής ισχύος και ασφαλή συστήματα προστασίας και στη συνέχεια τα ενσωματώσαμε σε ένα φορτίο περιορισμένης μάζας, ενεργειακών απαιτήσεων και κόστους. Μπορούμε να το φτιάξουμε εδώ και τώρα, το μόνο βήμα πλέον είναι να κερδίσουμε την ψήφο του κοινού».