ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

«Επιστροφή στο Μέλλον» με σανίδα του σκέιτ που αιωρείται

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο το ανέβασμα στην υπηρεσία crowdfunding Kickstarter του Hendo Hoverboard: πρόκειται στην ουσία για μία σανίδα όπως αυτές του skateboard, με τη διαφορά ότι αντί να πατά στο έδαφος αιωρείται- όπως στη διάσημη σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας «Back to the Future».

Ήδη το project έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, έχοντας συγκεντρώσει 198.000 δολάρια από τα 250.000 που αποτελούν στόχο, με 54 ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι δημιουργοί του στη σχετική σελίδα στο Kickstarter κάνουν λόγο για το πρώτο πραγματικό hoverboard και το συνοδευτικό του hover developer kit, που «φέρνουν την τεχνολογία αιώρησης στα χέρια σας».

Επί της παρούσης, το πρωτότυπο (το οποίο είναι το 18ο κατά σειρά) είναι σε θέση να αιωρείται σε απόσταση μίας ίντσας από το έδαφος. Όπως σημειώνουν οι δημιουργοί του, η «μαγεία» πίσω από το hoverboard έγκειται στις τέσσερις δισκοειδές μηχανές αιώρησής του, οι οποίες δημιουργούν ένα ειδικό μαγνητικό πεδίο που «κυριολεκτικά σπρώχνει τον εαυτό του», παράγοντας την απαιτούμενη ανυψωτική δύναμη και σηκώνοντας στον αέρα τη σανίδα.

«Ενώ το hoverboard μας προορίζεται πρωτευόντως να είναι αυτοπροωθούμενο, οι ενέργειες που το σταθεροποιούν μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να το κινήσουν προς τα εμπρός μεταβάλλοντας την ασκούμενη δύναμη στην επιφάνεια που βρίσκεται κάτω» σημειώνεται σχετικά. Επί της παρούσης, η εν λόγω επιφάνεια πρέπει να είναι μη-σιδηρομαγνητικός αγωγός- κοινώς, το Hendo χρειάζεται ειδικές επιφάνειες για να λειτουργήσει, ωστόσο είναι σε θέση να μεταφέρει φορτίο 140 κιλών για περίπου 15 λεπτά. «Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε κοινώς διαθέσιμα μέταλλα σε απλά φύλλα, αλλά δουλεύουμε πάνω σε νέα μείγματα και νέες συνθέσεις για να βελτιστοποιήσουμε την τεχνολογία μας και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος».

Όπως τονίζουν οι δημιουργοί, οι απαιτούμενες τεχνολογίες υπήρχαν, ωστόσο ουδείς ήταν σε θέση ως τώρα να τις συνδυάσει για να παράξει ένα hoverboard. «Το Hendo το έκανε, και τα hoverboards μας λειτουργούν σχεδόν με κάθε τρόπο που είχαμε φανταστεί» αναφέρουν- και μέχρι να καταστούν ευρέως διαθέσιμα, προσφέρουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στους ενδιαφερόμενους μέσω του Whitebox Developer Kit, το οποίο ελέγχεται από smartphone. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τις δυνατότητες που ανοίγουν από τη χρήση της, καθώς «εν αντιθέσει με τα συστήματα μαγνητικής αιώρησης που χρησιμοποιούνται σήμερα, τα συστήματά μας είναι εν συγκρίσει φθηνά και εντελώς βιώσιμα».

Το hoverboard είναι δημιούργημα της Hendo Hover, «καρπό» της εργασίας της Αrx Pax (Καλιφόρνια), ιδρυθείσας από τον Γκρεγκ Χέντερσον, ο οποίος αναζητούσε τρόπους να αξιοποιήσει μια τεχνολογία που δεν έχει γίνει ακόμα προϊόν εκμετάλλευσης από άλλους (κατά τον ίδιο, «Magnetic Field Architecture», MFA). Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η έρευνα πάνω στην MFA άρχισε πριν δύο χρόνια. «Η τεχνολογία Hendo Hover Engine μπορεί να επιτρέψει σε πλατφόρμες να αιωρούνται πάνω από μη σιδηρούχα υλικά με φορτία πρακτικά κάθε μεγέθους και βάρους» επισημαίνει ο Χέντερσον- ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΥ Times, μαζί με τη γυναίκα του, Τζιλ, έχουν επενδύσει τις οικονομίες μιας ζωής πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία, ελπίζοντας να δημιουργήσουν μια νέα βιομηχανία.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως το επιχειρηματικό πλάνο του Χέντερσον είναι η ανάπτυξη μαγνητικών τεχνολογιών και η αδειοδότηση ευρεσιτεχνιών σε οικοδομικές και μηχανολογικές εταιρείες, καθώς η αρχική του ιδέα είχε να κάνει με κτήρια που μπορούν να αιωρούνται, για να αντιμετωπίζουν καλύτερα σεισμούς. Ωστόσο, ο ίδιος θεώρησε ότι το hoverboard θα κάνει σε πρώτη φάση μεγαλύτερη αίσθηση στο ευρύ κοινό. «Για αυτό επιλέξαμε το hoverboard: για να προσελκύσουμε την προσοχή. Εάν ένας στους 10 συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλες χρήσεις, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία».