ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Καλιφόρνια: Σεισμό 8R μπορεί να δώσει το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα (Βίντεο)

Ο σεισμός των 6,1R στην Καλιφόρνια δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει απορίες για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένας σεισμός στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα Το τεράστιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια έχει μήκος 1.500 χιλιόμετρα και μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 8 ρίχτερ, αφανίζοντας ολόκληρες πολιτείες. "Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το ρήγμα της Ανατολίας" εξηγεί o καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Η γη ξύπνησε για μια ακόμη φορά στην Καλιφόρνια. Ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ, είναι ο μεγαλύτερος που έχει χτυπήσει την περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια αφήνοντας πίσω του δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές.

Οπως εξήγησε o καθηγητής Τεκτονικής Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας“ο σεισμός των 6,1 βαθμών της κλιμακας ρίχτερ στην Καλιφόρνια προέρχεται από ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο έχει μια χαρακτηριστική ιδιομορφία, είναι ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης.

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια και το ρήγμα της Ανατολίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά καθώς έχουν και τα δύο ένα μήκος τουλάχιστον 1.500 χιλιόμετρα και κυρίως χαρακτηρίζονται από οριζόντια ολίσθηση των εκατέρωθεν τεμαχών.

Δηλαδή κατά μήκος του ρήγματος δεν έχουμε 2 τεμάχια που διαχωρίζουν το ρήγμα, το ένα να ανεβαίνει, το άλλο να κατεβαίνει, ή το ένα να πάει επάνω και το δεύτερο κομμάτι να πάει κάτω από το πρώτο. Εδώ έχουμε να κάνουμε μια απλή κίνηση, μια οριζόντια μετάθεση των εκατέρωθεν τεμαχών αλλά με αντίθετη φορά.

Το ένα δηλαδή πάει προν τον Βορρά και το άλλο τέμαχος πάει προς τον Νότο. Αυτά λοιπόν τα δύο τεμάχια τα ορίζει το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα που ουσιαστικά κάνει τον κόλπο στο Λος Αντζελες και περνάει μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Στην ουσία το ρήγμα αυτό διατρέχει όλη την Καλιφόρνια και είναι το πιο ονομαστό και φημισμένο ρήγμα στον κόσμο. Μετά έρχεται το ρήγμα της Ανατολίας που καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο.

Εχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που έχει το “προνόμιο” να έχει μελετηθεί παρα πολύ καλά από τους επιστήμονες. Δεκάδες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται κατά μήκος του ρήγματος (σεισμολόγοι, γεωλόγοι, γεωφυσικοί, τοπογράφοι κλπ), είναι δηλαδή στο μικροσκόπιο πολλών επιστημονικών κλάδων.

Ενα από τα στοιχεία που καταννοούμε κατά μήκος αυτού του ρήγματος είναι οτι το ρήγμα στα 3/5 του μήκους της κίνησής του δεν παράγει σεισμούς, παράγει σεισμούς στα 2/5. Δηλαδή αν κινείται 5 εκατοστά κάθε χρόνο, τα 3 εκατοστά είναι ασεισμική παραμόρφωση και τα 2 εκατοστά είναι σεισμική παραμόρφωση που προκαλεί σεισμούς.

Εχουμε να κάνουμε με μια ερπιστική μετακίνηση που δεν παράγει σεισμούς και με μία κίνηση που παράγει σεισμούς. Αυτο λοιπόν το τμήμα της κίνησης μπορεί να δώσει σεισμούς πολύ μεγάλους μέχρι και 7,5 ή και 8 ρίχτερ.

Εχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα ρήγμα που είναι αρκετά καταστροφικό. Βέβαια οι αμερικανοί επιστήμονες έχουν εφεύρει μεθοδολογίες ούτως ώστε να μπορούν τα κτίρια για τον τύπο αυτο του σεισμικού ρήγματος να μην είναι ευάλωτα. Εχουν δηλαδή σχεδιάσει κτίρια και έργα υποδομής ειδικά για αυτό το ρήγμα, για την οριζόντια μετατόπιση αυτού του ρήγματος.

Βέβαια επειδή το ρήγμα διατρέχει πόλεις και κατοικημένες περιοχές οι ζημιές δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ιδιαίτερα στον χθεσινό σεισμό, είδαμε πολλά δίκτυα να καταστρέφονται, δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρικά δίκτυα, δίκτυα φυσικού αερίου. Και αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε άτρωτα τα δίκτυα.

Ευτυχώς το ρήγμα δίνει σεισμούς κάθε μια δεκαετία γύρω στα 6 ρίχτερ με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκδήλωση σεισμών με μεγαλύτερο μέγεθος. Οσο περισσότερους σεισμούς έχουμε με μέγεθος από 5,5 ρίχτερ μέχρι 6,2 και 6,3 ρίχτερ τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα να έχουμε σεισμό 7 ή 7,5 ρίχτερ που θα προκαλούσε μεγάλες καταστροφές"είπε τέλος ο κύριος Λέκκας.


Πηγή