ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα πιο ακριβά και μοναδικά κράνη του κόσμου

Μπορεί τα βασιλικά στέμματα να κοσμούνται με δεκάδες πολύτιμους και πανάκριβους λίθους και χρυσό, ωστόσο δεν είναι τα πιο ακριβά «αξεσουάρ κεφαλής» που υπάρχουν στον κόσμο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της ιστοσελίδας pravda.ru τρία από τα πιο ακριβά κράνη στον κόσμο δεν περιέχουν… ατόφιο χρυσό ή διαμάντια.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το περίτεχνο ρωμαϊκό ιππικό κράνος «Hallaton Helmet», που έχει κατασκευαστεί από μέταλλο, είναι καλυμμένο με ασήμι και είναι μερικώς επιχρυσωμένο, θεωρούνταν ότι ήταν το πιο ακριβό του κόσμο.


Είχε ανακαλυφθεί το 2000 στην περιοχή Leicestershire της Αγγλίας από τον πρώην δάσκαλο και ερασιτέχνη αρχαιολόγο Ken Wallace, ο οποίος είχε εντοπίσει μια σειρά από νομίσματα της ρωμαϊκής περιόδου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε ακόμη στο φως τμήματα από το κράνος αυτό, τα οποία έμοιαζαν σαν ένα παζλ από χιλιάδες σκουριασμένα κομμάτια.


Ειδικοί συντηρητές από το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισαν να το «επαναφέρουν στη ζωή». Οι εργασίες τους κράτησαν σχεδόν 10 χρόνια και κόστισαν περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια.


Το κράνος εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Harborough.

Ένα άλλο ρωμαϊκό κράνος, από κράμα χαλκού, το οποίο ονομάζεται «The Crosby Garrett helmet» βρέθηκε σε διπλανό χωριό στην ίδια περιοχή της Αγγλίας το Μάιο του 2010.

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον κυρίως επειδή έχει τη μορφή φρυγικού σκούφου, με ένα φτερωτό γρύπα στην κορυφή του. Η μάσκα του απεικονίζει το πρόσωπο ενός νεαρού άντρα με σγουρά μαλλιά και είναι φτιαγμένο από 82% χαλκό, 10% ψευδάργυρο και 8% κασσίτερο.


Η μάσκα αρχικά ήταν καλυμμένη με ασήμι και το κράνος είχε το χρώμα του χαλκού.

Σύμφωνα με τον Dr. Ralph Jackson από το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον εύρημα, «ύψιστης εθνικής και διεθνούς σημασίας» όπως είχε χαρακτηριστικά.


Στις 7 Οκτωβρίου του 2010 πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's για σχεδόν 3,5 εκατομμύρια δολάρια σε άγνωστο πλειοδότη. Εκτέθηκε μόνο μία φορά δημόσια στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών (Royal Academy of Arts).

Ίσως το πιο δημοφιλές κράνος να είναι αυτό του Ενρίκου VIII με τα περίεργα κέρατα, το οποίο του είχε χαρίσει μαζί με μια πανοπλία ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός I το 1514.

Το κράνος αυτό (το μόνο τμήμα της πανοπλίας που «επέζησε» μέχρι τις μέρες μας) είχε ανθρώπινο προσωπείο και για κάποιο ανεξήγητο λόγο… κάτι περίεργα, στριφογυριστά κέρατα προβάτου.


Το κατασκεύασε ο Konrad Seusenhofer από το Innsbruck το 1512 και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της τέχνης των πανοπλιών του 16ου αιώνα. Το συγκεκριμένο μάλλον προοριζόταν απλά ως «δώρο» και όχι για να χρησιμοποιηθεί σε μάχη.


Πρόσφατα οι επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες γύρω από την αυθεντικότητά του, καθώς για παράδειγμα δεν είναι ξεκάθαρο αν τα κέρατα υπήρχαν εξ αρχής ή αν προστέθηκαν κάποια στιγμή αργότερα.

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τους ειδικούς είναι γιατί αυτό το περίεργο τεχνούργημα δόθηκε ως δώρο από έναν μονάρχη σε έναν άλλον.