ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Εντυπωσιακά ευρήματα από το «σκανάρισμα» με ακτίνες Χ σε 8 μούμιες

Μπορεί στην αρχαία Αίγυπτο οι Φαραώ να θεωρούνταν παιδιά του Αμμωνα Ρα και ως εκ τούτου θεϊκής προέλευσης, ωστόσο με μια σύγχρονη ματιά μπορεί να δει κανείς ότι ήταν άνθρωποι και όπως όλοι οι άλλοι «κοινοί θνητοί», οι οποίοι υπέφεραν από χοληστερίνη και πονόδοντο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται επιστημονική ομάδα του Βρετανικού Μουσείου, η οποία ανέλαβε να «ξεγυμνώσει» οκτώ μούμιες με την βοήθεια ειδικών ακτίνων και να ερμηνεύσει στο βαθμό που είναι δυνατόν τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες τους, αναφέρει η Telegraph.


Ετσι γίνεται το «σκανάρισμα» στις μούμιες με τις ακτίνες Χ

Ωστόσο η μουμιοποίηση, δεν ήταν προνόμιο μόνο των Φαραώ, αλλά και τον υπολοίπων, καθώς οι επιστήμονες διάλεξαν μούμιες από διαφορετικές εποχές και περιοχές, προκειμένου να διαμορφώσουν μια συνολική εικόνα.

Το αρχαίο τατουάζ «Μιχάλης», η χοληστερίνη και οι πονόδοντοι

«Αυτό που κάνουμε, είναι μια έρευνα στη ζωή οκτώ ανθρώπων από το μακρινό παρελθόν», είπε ο Τζον Τέιλορ, επικεφαλής του τμήματος αρχαίας Αιγύπτου και Σουδάν του μουσείου. Ο επιστήμονας, αναφέρει ότι η μουμιοποίηση έγινε με άριστο τρόπο, με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα ζωτικών οργάνων των ταριχευμένων ανθρώπων να βρίσκονται ακόμη ακέραια, κάτι που επέτρεψε στις ακτίνες Χ με τις οποίες «σάρωσαν» τις μούμιες να αποκαλύψει αρκετά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αρχαίοι κάτοικοι του Νείλου υπέφεραν από καρδιοπάθειες και πονόδοντο, ενώ δύο από τις μούμιες είχαν υψηλή...χοληστερίνη. Το εύρημα αυτό, δείχνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι η διατροφή των αρχαίων Αιγυπτίων ήταν πλούσια σε λίπη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η κληρονομικότητα.


Το τατουάζ που βρέθηκε στην μούμια

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η μούμια μιας γυναίκας ηλικίας 20-35 ετών, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες πέθανε περίπου του 700 μ.Χ. και ζούσε σε μια χριστιανική κοινότητα στον Νείλο. Η μούμια της, είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, ενώ εντύπωση προκαλεί το τατουάζ που είχε στο δεξί της πόδι, το οποίο έγραφε σε αρχαία Ελληνικά, «Μ-Ι-Χ-Α-Η-Α», με την Telegraph να το μεταφράζει ως «Michael».

Σύμφωνα ωστόσο με τους επιστήμονες, το τατουάζ αυτό της γυναίκας απεικονίζει το σύμβολο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι γίνονταν τατουάζ εκείνη την περίοδο.