ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ρομπότ για τη διάσωση θυμάτων ελεύθερων σκοπευτών στη Συρία

Ένα ρομπότ – διασώστη για ανθρώπους που τραυματίζονται από ελεύθερους σκοπευτές αναπτύσσει ο Σύρος Αχμάντ Χαϊντάρ, μαζί με έναν φίλο του μηχανικό σε μια τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η έμπνευση του ήρθε τον Ιούλιο του 2012, όταν είδε έναν άνδρα να πεθαίνει από τα πυρά ενός ελευθέρου σκοπευτή του συριακού στρατού στο Χαλέπι. Η πρώτη σφαίρα τον χτύπησε στο πόδι, κάτι που θεωρείται ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια, έτσι ώστε να προσελκυστούν επίδοξοι διασώστες και να εκτεθούν και αυτοί σε πυρά. Λόγω του συγκεκριμένου κινδύνου, οι γύρω παρατηρητές προσπαθούσαν να τον τραβήξουν σε ασφαλές σημείο με σκοινιά και μεταλλικά κοντάρια. Ωστόσο, μια δεύτερη βολή τον χτύπησε στον λαιμό.


Ο Χαϊντάρ, ο οποίος έχει εμπειρία στα ηλεκτρονικά και τον προγραμματισμό άρχισε να αναπτύσσει μια τεχνολογική «απάντηση» στους ελεύθερους σκοπευτές του καθεστώτος Άσαντ: η «Τένα» είναι ένα ερπυστριοφόρο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ με μεγάλους μεταλλικούς βραχίονες, σχεδιασμένο να σηκώνει τραυματίες, να τους βάζει σε φορείο μέσα σε έναν θωρακισμένο θάλαμο και να τους απομακρύνει από την επικίνδυνη ζώνη.


Ο Χαϊντάρ αναπτύσσει το ρομπότ εδώ και επτά μήνες με τον παιδικό του φίλο Μπελάλ σε ένα μηχανουργείο στα περίχωρα μιας μικρής τουρκικής πόλης. Τα πιο «δύσκολα» σημεία, οι μηχανικοί βραχίονες, έχουν ολοκληρωθεί, και τώρα απαιτείται ένα σασί μπουλντόζας για να τοποθετηθούν. Ο Χαϊντάρ προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα μέσω crowdfunding, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει μαζευτεί το απαιτούμενα ποσό. Μία αντάρτικη ομάδα είχε προσφερθεί να του παρέχει ένα όχημα, αλλά το εν λόγω μηχάνημα ήταν πολύ μεγάλο, και προσφέρθηκε υπό τον όρο ότι ο Χαϊντάρ θα κατασκεύαζε όπλα σε αντάλλαγμα, κάτι το οποίο αρνήθηκε. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με οργανισμούς αρωγής.


Προς το παρόν, ο Χαϊντάρ και ο συνεργάτης του εργάζονται πάνω σε μία θωράκιση η οποία θα παρέχει κάποια προστασία από τα πυρά. Αν και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι το ρομπότ θα αποδειχτεί αρκετά ανθεκτικά για τα αστικά θέατρα μαχών της Συρία, δηλώνει ότι θα είναι ευτυχής εάν απλά αποδειχτεί ότι η όλη ιδέα είναι βιώσιμη. «Αν σώσει έναν άνθρωπο και αποδείξει ότι μπορεί να γίνει, τότε όλα αυτά θα αξίζουν» σημειώνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χαϊντάρ πριν εγκαταλείψει τη Συρία ήταν μέλος μίας ομάδας χάκερ που αντιτίθετο στον «Συριακό Ηλεκτρονικό Στρατό» (Syrian Electronic Army - SEA) που πρόσκειται στο καθεστώς Άσαντ.