ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Daniel Tammet: Ένας άνθρωπος με απίστευτες ικανότητες!

O Daniel Paul Tammet γεννήθηκε στις 31 Ιανουάριου 1979 στο ανατολικό Λονδίνο και διαγνώστηκε ως αυτιστικός (σύνδρομο Aspenger – ηπιότερη μορφή αυτισμού) σε νεαρή ηλικία. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να λύνει πολύπλοκες μαθηματικές ασκήσεις μόνο με το μυαλό του αλλά και να μαθαίνει ξένες γλώσσες πολύ γρήγορα – μιλάει δέκα διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων της ρουμανικής, ιρλανδικής, ουαλικής και ισλανδικής (θεωρείται από τις δυσκολότερες στον κόσμο και την έμαθε με μία μόλις εβδομάδα!). Είναι ασφαλές να πούμε ότι έχει ένα από τα πιο εκπληκτικά μυαλά στη γη. Ως μωρό ήταν απόλυτα φυσιολογικός και λίγο μετά το πρώτο έτος της ηλικίας του κατάφερε να πει τα πρώτα του λόγια.


Δυστυχώς όμως σε ηλικία τεσσάρων ετών έπαθε μια σοβαρή επιληπτική κρίση την οποία ξεπέρασε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Λίγο μετά ο Daniel και η οικογένειά του ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλός του ήταν διαφορετικός: Μια μέρα, ο αδελφός του, του ζήτησε να πολλαπλασιάσει μια σειρά αριθμών -σαν αστείο- αλλά εκείνος έκλεισε τα μάτια του και είπετη σωστή απάντηση! Σε επόμενες μαθηματικές ερωτήσεις έδινε πάντα τη σωστή απάντηση. Ξεκίνησε το σχολείο και το θέμα του ήταν ότι έβλεπε τους αριθμούς με έναν δικό του τρόπο, μεγαλύτερους ή μικρότερους σε μέγεθος και σε διαφορετικά χρώματα. Εσωστρεφής και κλεισμένος στον εαυτό του δεν έκανε πολλούς φίλους, δεν ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν ο κόσμος των αριθμών αφού εκεί έβρισκε γαλήνη και ενδιαφέρον.

Καθώς μεγάλωνε, ο Tammet ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλός του θα μπορούσε να επεξεργαστεί σύνθετους υπολογισμούς, κάτι που συνήθως γίνεται από τον υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, μπορούσε να υπολογίζει τετραγωνικές ρίζες πιο γρήγορα και από έναν υπολογιστή! Έτσι το 2004 κατέρριψε το ευρωπαϊκό ρεκόρ στην απαγγελία του αριθμού Πι, κάτι που το κατάφερε αφού απομνημόνευσε χωρίς λάθη 22.514 ψηφία σε πέντε ώρες και εννέα λεπτά! – και δεν το βρήκε καν δύσκολο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Daniel δεν κάνει τους υπολογισμούς στο κεφάλι του, τα αποτελέσματα απλώς έρχονται σε αυτόν. «Όταν πολλαπλασιάζω αριθμούς μαζί, βλέπω δύο σχήματα,» είπε στην εφημερίδα «Guardian» και συμπλήρωσε: «Η εικόνα αρχίζει να αλλάζει και να εξελίσσεται και ένα τρίτο σχήμα αναδύεται. Αυτή είναι η απάντηση. Είναι μαθηματικά χωρίς να χρειάζεται να σκεφτώ». Πλέον ο Daniel Tammet είναι παγκοσμίως γνωστός ως «Brainman».