ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Στο Σουδάν ανακαλύφθηκε άγαλμα του Φαραώ Taharqa

Ποτέ ένα άγαλμα του Φαραώ δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα νότια της Αιγύπτου. Στην πραγματικότητα, είμαστε στο Σουδάν, όπου μια ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως... ένα τεράστιο άγαλμα από γρανίτη, του Taharqua, ενός Φαραώ της 25ης δυναστείας Nubian. Ζυγίζει περισσότερο από έναν τόνο, και βρέθηκε κοντά στο Dangeil, περίπου 350 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ, από τον Δρ Caroline Rocheleau του Μουσείου της Νότιας Καρολίνα (North Carolina Museum of Art), ο οποίος επεσήμανε ότι το άγαλμα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό σώμα του Φαραώ.

Εκτός από το άγαλμα του Taharqa, στη περιοχή ανακαλύφθηκαν δύο αγάλματα από τους διαδόχους του, Senkamanisken Aspelta, που έλεγχαν τα εδάφη του Σουδάν, αλλά όχι την Αίγυπτο. Ο ερευνητής περιγράφει στο blog του, ότι τα δύο αγάλματα είναι μεγάλα, μυώδης αλλά τους λείπει το κεφάλι και τα πόδια.

Όπως αναφέρει ο Δρ Julie Anderson, από το Βρετανικό Μουσείο και συν-διευθυντής των ανασκαφών στο Dangeil, επιβεβαιώνει ότι άγαλμα του Φαραώ ποτέ δεν έχει βρεθεί νοτιότερα από αυτό: «Αυτό ήταν μια πραγματική έκπληξη. Κανείς δεν πίστευε ότι τέτοια αγάλματα θα μπορούσε να βρεθούν μέχρι το Dangeil.

Εκείνοι που έφτιαξαν το άγαλμα έπρεπε να εργαστήκαν πολύ σκληρά, δεδομένου ότι το πιο κοντινό λατομείο γρανίτη στον τόπο του Dangeil βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Το ταξίδι πήρε πολλές μέρες σίγουρα, εξηγεί ο ερευνητής, και πιθανότατα χρησιμοποιώντας βάρκες στον ποταμό Νείλο, και κάρα που το έσερναν στο έδαφος.

Η τεράστια προσπάθεια καταδεικνύει πόσο ισχυρός και τη επιρροή είχε ο Φαραώ Taharqa.