ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο γίγαντας των σκαθαριών

Το εικονιζόμενο είναι ίσως το μεγαλύτερο σκαθάρι στον κόσμο και ένα από τα πιο μυστηριώδη πλάσματα του πλανήτη. Το Titanus giganteus, το «σκαθάρι-τιτάνας», φτάνει σε μήκος τα 18 εκατοστά και το «σαγόνι» του είναι τόσο δυνατό που μπορεί να κόψει στα δύο ένα ξύλινο μολύβι. Παρά το τρομακτικό μέγεθός του και το δυνατό δάγκωμά του, είναι εντελώς άκακο για τους ανθρώπους, όπως αναφέρει η Daily Mail. Το σκαθάρι ζει στα υγρά τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και εμφανίζεται μόνο για να ζευγαρώσει. Τις προνύμφες του δεν τις έχει δει ποτέ κανείς κι αυτό προσθέτει ακόμα περισσότερο μυστήριο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τρέφονται με ξύλο που αποσυντίθεται για πολλά χρόνια πριν φτάσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους.


Το αρσενικό δεν τρέφεται καθόλου κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του αλλά χρειάζεται ενέργεια για να πετάξει. Τη βρίσκει στα αποθέματα που φροντίζει να δημιουργήσει στο στάδιο της νύμφης και επαρκούν ίσα- ίσα για να βρει το ταίρι του.

Το σκαθάρι αυτό είναι τόσο μεγάλο που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να πετάξει από το έδαφος οπότε σκαρφαλώνει σε δέντρα και «εκτοξεύεται» από κάποιο κλαδί για να βρεθεί στον αέρα.

Τα θηλυκά απλά περιμένουν να τα βρουν τα αρσενικά και επωάζουν τα αυγά τους, οπότε είναι επίσης σπάνιες οι εμφανίσεις τους. Για την άμυνά τους χρησιμοποιούν ένα προειδοποιητικό σφύριγμα και φυσικά τα δυνατά σαγόνια τους.


Το σκαθάρι έχει πολύ δυνατά πόδια και μυτερά νύχια που μπορούν να διαπεράσουν τη σάρκα ζώων και ανθρώπων αλλά δεν επιτίθενται εκτός και αν προκληθούν.

Απαντάται στα τροπικά δάση της Βραζιλίας, της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Ισημερινού, της Γουιάνα και του Περού, όπου οι ντόπιοι επιχειρούν να το πιάσουν χρησιμοποιώντας έντονο φως.

Ενώ πολλοί αποφεύγουν το σκαθάρι, κάποιοι τουρίστες πληρώνουν πολλά λεφτά για να έχουν την ευκαιρία να το δουν στο φυσικό του περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο τέτοιου είδους σκαθάρι που έχει ποτέ βρεθεί είχε μήκος 16,7 εκατοστά και είχε εντοπιστεί στη Γαλλική Γουιάνα.