ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

«Ποιοι ήταν οι Θράκες;»

«Ποιοι ήταν οι Θράκες;», είναι ο τίτλος του βουλγαρικού δημοσιεύματος με αφορμή τα περίφημα χρυσά αντικείμενα των αρχαίων Θρακών που εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας... «Μεταξύ των λαών της Μεσογείου συγκαταλέγονται οι Θράκες, που συνήθως φαίνονται στη σκιά ή στο περιθώριο των φωτεινών κόσμων των Ελλήνων και των Ρωμαίων», σημειώνεται και συνεχίζει: Μέσα από το θρακικό λαό αναδύεται μια ξεχωριστή κουλτούρα, ήδη, από την 3η χιλιετία π.Χ.

Οι Θράκες ζούσαν σε φυλετικές ομάδες στην περιοχή που συνορεύει στα νότια με το Αιγαίο, ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα και δυτικά μέχρι τον Αξιό ποταμό ενώ βόρεια έφθαναν μέχρι τα Καρπάθια όρη.

Η σύνδεσή τους ήταν το κοινό πολιτιστικό τους επίπεδο και προφανώς η γλώσσα τους, ποτέ όμως δεν είχε επιτευχθεί πολιτική ένωση των θρακικών ομάδων που ζούσαν σε μικρές πόλεις και οικισμούς.

Οι πόλεις τους δεν παρουσιάζονται μέσα στην ιστορία τους, εντούτοις τα ταφικά μνημεία τους ήταν μεγαλειώδη.

Οι Θράκες δεν άφησαν κάποια γραπτή αναφορά για τα έθιμα και την ιστορία τους και η γλώσσα τους είναι γνωστή από τα τοπωνύμια και ένα μικρό αριθμό επιγραφών που είναι γραμμένες με ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι (νότιοι) Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά τους βόρειους γείτονές τους, με τους οποίους ήρθαν σε επαφή αλλά και συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του αποικισμού της ακτής του βορείου Αιγαίου.

Για τους Έλληνες η Θράκη ήταν μια άγρια και δυσπρόσιτη περιοχή με άγριους ανθρώπους. Ήταν η γενέτειρα του βίαιου Θεού του Πολέμου, Άρη, ήταν η χώρα όπου οι άνθρωποι έφαγαν τα άλογα του Διομήδη, ήταν η γη στην οποία παράνοιες γυναίκες κατέσχισαν τον τραγουδιστή Ορφέα

Επίσης, στην Ιλιάδα του Ομήρου παρέχεται ένα εντυπωσιακό πορτρέτο του Θράκα ήρωα Ρήσου, συμμάχου των Τρώων που ήταν φοβερός πολεμιστής, είχε μεγάλα όμορφα άλογα, περίτεχνο άρμα και χρυσή πανοπλία.

Ο ιστορικός Ηρόδοτος, αργότερα, περιγράφει κάποιες λεπτομέρειες, τονίζοντας τον τεράστιο πληθυσμό τους, την έλλειψη της πολιτικής οργάνωσής τους καθώς και διάφορα έθιμα, όπως ήταν η πολυγαμία και σκλάβοι, που για τον ιστορικό, την εποχή εκείνη, ήταν εντυπωσιακά.

Όταν οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στις βόρειες ακτές του Αιγαίου, οι Θράκες ζούσανε μαζί τους, αλλά δεν υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πολιτισμών.

Οι Αθηναίοι τους χαρακτήριζαν απολίτιστους. Ήτανε όμως; Τα χρυσά και τα ασημένια αντικείμενα που βρέθηκαν στους μεγαλοπρεπείς τάφους των αρχαίων Θρακών, δείχνουν έναν ξεχωριστό και προχωρημένο πολιτισμό.


Πηγή