ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Όταν τα ναυάγια γίνονται αξιοθέατα

Στον βυθό της θάλασσας βρίσκονται πάνω από 3 εκατομμύρια ναυάγια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, πάρα πολλά μπορεί κανείς να τα θαυμάσει πάνω σε... ερημικές παραλίες, σε κοραλλιογενείς ύφαλους στη μέση του ωκεανού, σε ζώνες περιορισμένης πρόσβασης ή σε ακατοίκητα μέρη.
Αυτά είναι τα 10 πιο γραφικά ναυάγια που μπορεί κανείς να θαυμάσει σε παραλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως τα τρία από αυτά βρίσκονται στη χώρα μας.

Δημήτριος, Ελλάδα 

Το ναυάγιο «Δημήτριος» είναι από τα πιο διάσημα στην Ελλάδα και βρίσκεται σε μια εύκολα προσβάσιμη παραλία κοντά στο Γύθειο. Οι φήμες για την προέλευσή του και για το πως κατέληξε σε αυτή την παραλία είναι δεκάδες, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι πως το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας.


SS, Αυστραλία

Πρόκειται για ένα ατμόπλοιο 1.140 τόνων και 79,1 μέτρων σε μήκος. Κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1911 και καθελκύστηκε το 1912 στο Σίδνεϊ, ενώ αγοράστηκε από την κυβέρνηση της Κοινοπολιτείας για να μεταφέρει προμήθειες στα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονταν στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ναυάγιο βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Haslams.


Eduard Bohlen, Ναμίμπια

Το Eduard Bohlen ήταν ένα πλοίο, το οποίο προσάραξε στην ακτή Skeleton στη Ναμίμπια στις 5 Σεπτεμβρίου του 1909. Σήμερα, το ναυάγιο είναι αραγμένο μέσα στην άμμο. Το πλοίο είχε βάρος 2.272 τόνους, μήκος 95 μέτρα, και τον Σεπτέμβριο του 1909 ναυάγησε, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης. Το ναυάγιο αυτό λέγεται πως συμβολίζει τη «μοναξιά» της Ναμίμπια και συνεχίζει να βρίσκεται εν μέρει θαμμένο στην άμμο.


Παναγιώτης, Ελλάδα

Ένα από τα πιο γραφικά ναυάγια στον κόσμο, ο «Παναγιώτης» βρίσκεται στην αμμουδιά μιας παραλίας στο νησί της Ζακύνθου. Το «Ναυάγιο» αποτελεί τουριστική ατραξιόν και κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες. Κατασκευάστηκε στη Σκωτία το 1937 και ναυάγησε το 1982, μεταφέροντας λαθραία τσιγάρα και προσπαθώντας να ξεφύγει από το Λιμενικό.


La Famille Express, Νησιά Τερκς και Κάικος

Το «Famille Express» είναι ένα σκουριασμένο πλοίο που προσάραξε στην αμμουδιά των νησιών Τερκς και Κάικος πριν πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, βρίσκεται 7 πόδια κάτω από το νερό, ενώ διαθέτει αυτοσχέδιες σκάλες οι οποίες επιτρέπουν την πρόσβαση στο κουφάρι.


Loullia, Αίγυπτος

Το Loullia ήταν ένα φορτηγό πλοίο από τον Παναμά, που κατασκευάστηκε στη Σουηδία και καθελκύστηκε το 1952. Σε ένα ταξίδι από το Aqaba στο Σουέζ, το πλοίο χτύπησε με δύναμη στον ύφαλο Gordon στα Στενά του Tiran στις 29 Σεπτεμβρίου 1981, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει. Το πλήρωμα το εγκατέλειψε 4 ημέρες αργότερα, ενώ το πλοίο μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κορυφή του υφάλου.


Murmansk, Νορβηγία

Πρόκειται για ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, το οποίο ναυάγησε το 1994 και σήμερα αποτελεί από μόνο του ένα εντυπωσιακό θέαμα για τους τουρίστες, καθώς ήταν θυμίζει κάτι από υποβρύχιο και θωρηκτό μαζί.


World Discoverer, Νησιά του Σολομώντα

Κρυμμένο σε μια απομακρυσμένη ακτή στα νησιά του Σολομώντα, το ναυάγιο σιγά σιγά αρχίζει να διαβρώνεται. Κατασκευάστηκε το 1974, ενώ τον Απρίλιο του 2000 έπεσε πάνω σε έναν αχαρτογράφητο ύφαλο στα ανοικτά των νησιών του Σολομώντα.


Ολυμπία, Ελλάδα

Το πλοίο αυτό βρίσκεται σε μια μικρή παραλία στο νησί της Αμοργού και ναυάγησε το 1979.Στο παρελθόν, έγιναν προσπάθειες να ρυμουλκηθεί, αλλά χωρίς επιτυχία και έτσι σήμερα αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του νησιού.


Gallant Lady, Μπαχάμες

Το κάποτε εντυπωσιακό «Gallant Lady» σήμερα είναι προσαραγμένο σε μια βραχώδη παραλία στις Μπαχάμες. Δεκαετίες πριν, το καράβι απέπλευσε από την πόλη Belize, αλλά λόγω της κακοκαιρίας, το πλήρωμα σύντομα το εγκατέλειψε. Το μόνο που έχει απομείνει πια είναι ο ατσάλινος σκελετός του.