ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η Ιαπωνία μπορεί να χαλαρώσει το νόμο για τη κλωνοποίηση

Οι Ιάπωνες επιστήμονες σχεδιάζουν να μεταμοσχεύσουν σε ασθενείς όργανα ζώων. Το Συμβούλιο για την επιστημονικό-τεχνική πολιτική της κυβέρνησης της Ιαπωνίας σύστησε... στους υπουργούς να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακος έρευνες σε αυτό το πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι πλέον επίζηλοι δωρητές οργάνων θα είναι, για παράδειγμα, οι χοίροι – οι οποίοι ανήκουν ανατομικά και γενετικά σε ένα από τα πλέον κοντινά προς τον άνθρωπο είδη.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να καλλιεργήσουν ανθρώπινα όργανα σε οργανισμούς ζώων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι θα μπορούν να μεταμοσχευτούν σε ανθρώπους, που τα έχουν ανάγκη.

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αυτό προγραμματίζεται μέσα στον Ιούλιο. Αν οι υπουργοί υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία τότε, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα υποχρεωθούν να κάνουν βελτιώσεις στον ισχύοντα από το 2001 νόμο της Ιαπωνίας. Ο νόμος αυτός απαγορεύει πλήρως τη κλωνοποίηση του ανθρώπου και για την παραβίασή του προβλέπεται φυλάκιση μέχρι δέκα χρόνια. Σε επίπεδου πειραματισμών οι Ιάπωνες επιστήμονες έχουν ήδη καλλιεργήσει ανθρώπινα όργανα σε οργανισμό ζώων. Μέχρι τώρα όμως δεν είχε γίνει καθόλου λόγους για τη μεταμόσχευσή τους σε ανθρώπους, λέει ο καθηγητής του Ινστιτούτου Γενικής Γενετικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Σεργκέι Κισελιόφ:

Ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτό – προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε, στο βαθμό που δοκιμές μεταμόσχευσης αυτών των οργάνων σε άλλα ζώα, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν μοντέλο για τον άνθρωπο, δεν έχουν γίνει προς το παρόν. Θεωρώ, όμως, ότι η τεχνολογία αυτή έχει μεγάλες προοπτικές. Είναι ελάχιστα πιθανό στο επόμενο διάστημα ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναπαραγωγή τέτοιων δομών εκτός του οργανισμού, την ίδια στιγμή που ειδικά προετοιμασμένες ζωικές τέτοιες δομές μπορούν να καλλιεργηθούν εντός τους.

Στην πραγματικότητα η κατάσταση έχει ως εξής: στο έμβρυο εισάγουν ανθρώπινα κύτταρα. Στη συνέχεια τοποθετούν το έμβρυο αυτό στη μήτρα, η οποία το κυοφορεί και γεννάει το μικρό με το ανθρώπινο όργανο, κατάλληλο για μεταμόσχευση. Φέτος, παρόμοια πειράματα διεξήχθησαν με επιτυχία με χοίρους. Τα πειράματα αυτό είναι τόσο αντιθετικά, που οι απόψεις των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων διασπάστηκαν. Για παράδειγμα, η πρόεδρος του Κέντρου για τα δικαιώματα των ζώων «Vita» Ιρίνα Νοβοζίλοβα άσκησε έντονη κριτική σε παρόμοια πειράματα. Την ίδια στιγμή ο διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος προστασίας των ζώων (IFAW) Μσρία Βοροντσόβα σημείωσε πως πρόκειται για ένα πραγματικό άλμα στην ιατρική:

Η μεταμόσχευση οργάνων, όταν γίνεται λόγος για τη σωτηρία του ανθρώπου, είναι αναγκαία. Το γεγονός ότι στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι σώθηκαν με τη βοήθεια μεταμοσχεύσεων οργάνων από χοίρους, είναι ένα γεγονός, και πολλοί άνθρωποι ζουν με τα όργανα αυτά. Συνεπώς, αν αυτό γίνεται με ανθρωπιστικές μεθόδους, είναι, εν γένει, μια δικαιωμένη υπόθεση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ηθικά ζητήματα, τα οποία μοιραία συνδέονται με αυτά τα επιστημονικά πειράματα, οι επιστήμονες προτείνουν τον αυστηρό περιορισμό των αδειών για την καλλιέργεια ανθρωπίνων οργάνων κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κάθε αίτηση θα την εξετάζουν λεπτομερώς και στη συνέχεια θα δίνουν την άδεια.