ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι 10 πλωτές πόλεις του μέλλοντος

Με το λιώσιμο των πάγων η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά μέσο όρο 3 χιλιοστά ετησίως τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το... 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, εάν συνεχιστεί η άνοδος των θερμοκρασιών, η στάθμη των υδάτων θα έχει ανεβεί κατά 18-59 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα ενώ ο αριθμός των κλιματικών προσφύγων το 2050 θα έχει φτάσει τα 250 εκατομμύρια!

Ίσως για αυτό πολλοί αρχιτέκτονες και σχεδιαστές προσπαθούν να βρουν την λύση για το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας μέσα στην θάλασσα ή πάνω σε αυτή.

1. Ocean Flower, Μαλδίβες




Πρόκειται για ένα συγκρότημα 185 πλωτών επαύλεων, που κατασκευάζει η Ολλανδική εταιρεία Dutch Docklands, στις Μαλδίβες και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη πενταετία. Κάτω από την κατασκευή υπάρχει ειδικό μπετόν παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι Ολλανδοί για να φτιάξουν τα πλωτά σπίτια τους ενώ καλώδια σαν αυτά των γεωτρήσεων συγκρατούν τα σπίτια ώστε να παραμένουν ακίνητα.

2. The Citadel, Ολλανδία



Φανταστείτε ένα ολόκληρο χωριό 60 σπιτιών πάνω από την θάλασσα! Πρόκειται για τη λύση που πρότεινε ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Koen Olthuis ώστε οι συμπατριώτες του να γλυτώσουν, μια και καλή, από τις πλημμύρες, ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Ολλανδία. Το Citadel θα βρίσκεται στην πόλη Naaldwijk και θα έχει δυνατότητα κατασκευής και άλλων κατοικιών αν χρειαστεί στο μέλλον.

3. Blueseed Terraces, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ



Μια πλωτή πόλη όπου όλοι όσοι εργάζονται δεν θα χρειάζονται βίζα! Αυτό είναι το σχέδιο πίσω από την κατασκευή του Blueseed Terraces και για αυτό η θαλάσσια περιοχή που επιλέχτηκε βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Εμπνευστής της ιδέας ο δισεκατομμυριούχος δημιουργός του PayPal και επενδυτής στο Facebook Peter Thiel. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους τελευταίους μήνες της χρονιάς που διανύουμε.

4. Η σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε»



Με αφορμή την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από την Ρωσία, το Remistudio, σχεδίασε μια σύγχρονη «Κιβωτό του Νώε». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πλωτή βιόσφαιρα που σκοπό έχει να προστατέψει τους επισκέπτες της από μια καταστροφική πλημμύρα.

Η κιβωτός έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιπλέει στο νερό, να μπορεί να αντέξει τεράστια παλιρροϊκά κύματα και να προσφέρει στους επιβαίνοντες το κατάλληλο περιβάλλον για να επιβιώσουν για πολλούς μήνες. Η Κιβωτός διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες και ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού.

5. SeaOrbiter




Το SeaOrbiter, που αναμένεται να ξεκινήσει τα ταξίδια του το 2014, θα είναι ένα μεγάλο πλωτό εργαστήριο που δεν θα κινδυνεύει από θαλασσοτατραχές γιατί πολύ απλά το μισό (από τα 58 μέτρα που θα είναι το ύψος του) θα βρίσκεται μέσα στο νερό! Στο πάνω μέρος του θα υπάρχει σταθμός αιολικής ενέργειας αλλά και κεραίες ώστε να μπορούν οι ερευνητές να ενημερώσουν άμεσα τον κόσμο για οτιδήποτε ανακαλύψουν.

6. Greenstar, Μαλδίβες




Το τεχνητό νησί Greenstar απο ψηλά μοιάζει με έναν καταπράσινο αστερία. Αποτελεί το πρώτο βήμα αντιμετώπισης του κίνδυνου που διατρέχουν τα 1.200 νησιά να χαθούν στην θάλασσα όταν ανέβει περισσότερο η στάθμη του νερού. Πάνω στο νησί θα υπάρχει ξενοδοχείο χωρητικότητας 800 ατόμων και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

7. Poseidon Undersea Resorts, νησιά Φίτζι



Οι περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στα νησιά Φίτζι, για τις όμορφες παραλίες, τα καταγάλανα νερά και την εξωτική βλάστηση. Αυτά στην επιφάνεια της θάλασσας. Αν κάποιος θελήσει να εξερευνήσει και τον βυθό τότε δεν έχει παρά να κλείσει ένα δωμάτιο στο Poseidon Undersea Resorts.

Το θέρετρο Poseidon Undersea δίνει την ευκαιρία στους παραθεριστές όχι μόνο να βουτήξουν βαθιά μέσα στη λιμνοθάλασσα Φίτζι, αλλά και να κοιμηθούν στις καινοτόμες υποβρύχιες σουίτες του. Υπάρχουν 48 bungalows και βίλες στο Poseidon Mystery Island για εκείνους που δεν αισθάνονται έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα και προτιμούν να παραμείνουν στην παραλία ή απλά πάνω από το νερό. Εναλλακτικά για τους τολμηρούς, υπάρχουν 24 υποβρύχιες σουίτες που προσπαθούν να σας ξεναγήσουν στα 5.000 στρέμματα της λιμνοθάλασσας Φίτζι.

Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στις υποβρύχιες σουίτες τους μέσω ενός ανελκυστήρα που τους μεταφέρει 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περίπου το 70 τοις εκατό του κάθε δωματίου είναι κατασκευασμένο με τζάμι πάχους 4 ιντσών που επιτρέπει στα επισκέπτες να απολαμβάνουν την υποβρύχια θέα έξω από το δωμάτιο τους.

8. Water Discus Hotel, Ντουμπάι




Ένα καινοτόμο υποβρύχιο ξενοδοχείο, 21 δωματίων, θα κατασκευαστεί, 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο Ντουμπάι.

Σχεδιασμένο από την DOT, το μοναδικό ξενοδοχείο θα αποτελείται από δύο κτίρια εμπνευσμένα από το σχήμα των UFO, ένα πάνω και ένα κάτω από το νερό. Οι επισκέπτες έτσι θα μπορούν να θαυμάσουν εξωτερικά αλλά και εσωτερικά την ομορφιά του ωκεανού

Το πολυτελέστατο ξενοδοχείο θα έχει επίσης πισίνες, κέντρο καταδύσεων, εστιατόριο, υποβρύχια μπαρ, ελικοδρόμιο έκτακτης ανάγκης, υποβρύχια σκούτερ και υποβρύχια σκάφη για την εξερεύνηση του ωκεανού.

9. Lilypad, Βέλγιο




Όταν έρθει η μέρα που εκατομμύρια άνθρωποι μείνουν άστεγοι λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ο Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut θα έχει έτοιμη τη πλωτή του πόλη Lilypad που θα τους φιλοξενήσει. Εμπνευσμένος από το νούφαρο του Αμαζονίου, το Victoria regia, που μπορεί να σηκώσει χωρίς να βουλιάξει 45 κιλά βάρος, αποφάσισε να σχεδιάσει πλωτά νησιά που να μπορούν να σηκώσουν ανθρώπους, σπίτια, μια μεγάλη λίμνη στην οποία θα συλλέγεται το βρόχινο νερό, χωράφια και εγκαταστάσεις αιολικής και κυματικής ενέργειας. Το νησί αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2050.

10. Aerotel



Σχεδιασμένο από τον Ρώσο Αλεξάντερ Ασαντόφ, το Aerotel είναι ουσιαστικά ένα τεχνητό νησί, απολύτως οικολογικό, αφού η κατασκευή του δεν θα επηρέαζε ούτε στο ελάχιστο το υδάτινο οικοσύστημα που το περιβάλλει. Αν ποτέ κατασκευαστεί θα έχει 65 μέτρα ύψος και 200 μέτρα πλάτος.