ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ρώσοι επιστήμονες προτείνουν «να χτυπηθεί» ο αστεροειδής 1999 RQ36...

Σήμερα θεωρείται το πιο επικίνδυνο από τα διαστημικά σώματα αυτού του είδους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ορισμένων ειδικών... αυτός ο αστεροειδής ως αποτέλεσμα της θέρμανσης μιας από τις πλευρές του από τον Ήλιο μπορεί να αλλάξει τροχιά και να πέσει στη Γη το 2182. Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών πρότειναν να εκτραπεί αυτός ο αστεροειδής από την τροχιά του χτυπώντας τον με έναν άλλο αστεροειδή. Και εν γένει τον αστεροειδή, που αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας, μπορούμε να τον εκτρέψουμε από την τροχιά του, όπως στο συνηθισμένο μπιλιάρδο: ως στέκα θα λειτουργήσει ένα διαστημικό σκάφος, ως λευκή μπάλα ένας μικρός αστεροειδής και ως μαύρη μπάλα το επικίνδυνο για τη Γη διαστημικό σώμα. Η ιδέα προέκυψε με αφορμή το λεγόμενη ελιγμό βαρύτητας, που χρησιμοποιείται για τη μεταβολή της ταχύτητας ενός διαστημικού σκάφους, λέει ο επικεφαλής επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Νάταν Έισμοντ:

Εάν έχετε ένα διαστημόπλοιο και θέλετε χωρίς κόστος σε καύσιμα να αλλάξετε την ταχύτητά του, τότε πετώντας δίπλα σε κάποιον πλανήτη, τη Γη ή τη Σελήνη, μπορείτε να αλλάξετε την ταχύτητα κατά τέτοιο τρόπο ώστε μετά από αυτό το σκάφος σας θα κινηθεί προς την κατεύθυνση, που θέλετε. Και τώρα ας βάλουμε στη θέση αυτού του σκάφους έναν αστεροειδή. Στην περίπτωση αυτή είμαστε σε θέση να στείλουμε αυτούς τους χίλιους πεντακόσιους τόνους προς τα εκεί, που χρειάζεται.

Αρχικώς οι Ρώσοι επιστήμονες μελετούσαν το πρόβλημα του αστεροειδούς Άποφις. Το 2004, όταν ανακαλύφθηκε αυτός ο αστεροειδής, εθεωρείτο ότι απειλεί να συγκρουστεί με τη Γη το 2036. Τώρα οι ειδικοί αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο διευκρινίστηκε ότι μπορούμε να αναμένουμε τα δυσάρεστα από άλλον «συνάδελφο» του Άποφις, τον αστεροειδή 1999 RQ36. Στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών άρχισαν να αναζητούν γι’ αυτόν την κατάλληλη λευκή μπάλα και συνειδητοποίησαν ότι ο πλέον κατάλληλος γι’ αυτό το ρόλο είναι ο Άποφις. Από τη Γη μπορεί να εκτοξευθεί προς την κατεύθυνση του Άποφις ένα διαστημικό σκάφος, το οποίο χρησιμοποιώντας τον ελιγμό βαρύτητας θα προσδώσει τη δέουσα ώθηση στον αστεροειδή. Αφού περάσει δίπλα από τη Γη ο διαστημικός περιηγητής θα αλλάξει την τροχιά του και σε τελική ανάλυση θα χτυπήσει τον αστεροειδή 1999 RQ36.

Στη Ρωσία επεξεργάζονται την ιδέα της δημιουργίας ενός είδους διαστημικής παρατεταγμένης δύναμης αστεροειδών. Προτείνεται να «ακροβολιστούν» μικροί αστεροειδείς-οβίδες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε με την εμφάνιση του «εχθρού» να μπορεί να επιλεγεί ο πιο κατάλληλος και να αποσταλεί απευθείας στο στόχο. Η μέθοδος αυτή, αν και ασυνήθιστη, είναι κατά τους εμπειρογνώμονες, απολύτως υλοποιήσιμη με βάση το τεχνικό επίπεδο, που υπάρχει σήμερα και δεν απαιτεί κανένα τεχνολογικό και επιστημονικό άλμα.

Ο αστεροειδής σε περίγεια τροχιά 1999 RQ36 ανήκει στην ομάδα του Απόλλωνος. Η μέση διάμετρός του είναι 510 μέτρα. Η πτώση αυτού του αστεροειδή στη Γη ισοδυναμεί με έκρηξη 2.700 μεγατόνων τρινιτροτολουόλης.