ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τάφος των Μάγια της βασίλισσας Kabel ανακαλύφθηκε στη Γουατεμάλα (VIDEO)

Αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει τάφο των Μάγια που περιέχει σπάνιο συνδυασμό με αρχαιολογικά και ιστορικά αρχεία.

Οι αρχαιολόγοι στη Γουατεμάλα έχουν ανακαλύψει τον τάφο της βασίλισσας K'abel των Μάγια του έβδομου αιώνα που έφερε το Ιερό Φίδι τους και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες βασίλισσες του κλασικού πολιτισμού τους.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη Waka στη βορειοδυτική Πετέν, της Γουατεμάλας, από μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον David Freidel από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις

Ένα μικρό, σκαλιστό βάζο αλάβαστρο που βρέθηκε στον ταφικό θάλαμο εικάζουν οι αρχαιολόγοι ότι ήταν της βασίλισσας K'abel των  Μάγια

Το λευκό βάζο είναι σκαλισμένο σε ένα κέλυφος κόγχη, με το κεφάλι και το χέρι της γυναίκας.


Η ανακάλυψη είναι σημαντική, όχι μόνο επειδή ο τάφος είναι από μια αξιοσημείωτη ιστορική φυσιογνωμία στην ιστορία των Μάγια, αλλά επειδή ο τάφος αποκαλύφθηκε πρόσφατα και είναι σε μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία οι Μάγια είχαν μέσα σπάνιους συνδυασμούς με αρχαιολογικά και ιστορικά αρχεία.

Ο κλασικός πολιτισμός των Μάγιας είναι η μόνος «κλασικός» στον αρχαιολογικό χώρο στο Νέο Κόσμο - με την έννοια ότι, όπως η αρχαιολογία στην Αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Μεσοποταμία και την Κίνα υπάρχει, εδώ έχουμε ένα αρχαιολογικό υλικό ρεκόρ και ένα ιστορικό ρεκόρ που βασίζεται σε κείμενα και εικόνες.

Η K'abel, θεωρείται η μεγαλύτερη κυβερνήτης στην Κλασική περίοδο, και έζησε με το σύζυγό της, K'inich Bahlam, για τουλάχιστον 20 χρόνια (672-692 μ.Χ.). Ήταν ο στρατιωτικός διοικητής του βασιλείου Wak για την οικογένειά της,και έφερε τον τίτλο "Kaloomte", "μεταφράζεται σε" Ανώτατο πολεμιστή,
"με υψηλότερη εξουσία από το σύζυγό της".

Η K'abel είναι επίσης γνωστή για την απεικόνισή της στο διάσημο Μάγια stela , Stela 34 του El Περού, που βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ .

Περού El-Waka, το οποίο βρίσκεται περίπου 75 χλμ δυτικά της πόλης του διάσημου Tikal , είναι μια αρχαία πόλη των Μάγια στο βορειοδυτικό Πετέν, Γουατεμάλα. Ήταν μέρος των Classic Μάγια (200-900 μ.Χ.) στα νότια πεδινά και αποτελείται από σχεδόν ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο πλατείες, παλάτια, πυραμίδες ναούς και κατοικίες που περιβάλλονται από πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα  διάσπαρτων κατοικιών και ναών.

Ο αρχαιολόγος David Freidel, PhD, καθηγητής της ανθρωπολογίας στο Arts & Sciences, ήταν μέρος μιας ομάδας που ανακάλυψε τον τάφο της  K'abel (βίντεο).


apocalypsejohn