ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Δείγματα από την επιφάνεια του Άρη θα ήθελε να φέρει στη Γη η Κίνα

Κινεζική αποστολή θα μπορούσε να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του Άρη και να τα φέρει πίσω στη Γη γύρω στο 2030... δήλωσε αξιωματούχος του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας. Ο Οουγιάνγκ Τσιουγουάν, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Chang'e--3, η οποία προγραμματίζεται να προσσεληνωθεί το 2013, μίλησε για την αποστολή στον Άρη στη διάρκεια συνάντησης της Κινεζικής Εταιρείας Αστροναυτικής. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Οουγιάνγκ ανέφερε ότι η αποστολή στον Άρη θα αποτελείται από δύο σκέλη: ένα σκάφος που θα παραμείνει σε τροχιά και ένα δεύτερο σκάφος που θα προσεδαφιστεί, θα συλλέξει δείγματα και θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τη Γη.

Καμία χώρα δεν έχει επιχειρήσει ως σήμερα να φέρει δείγματα από τον γειτονικό πλανήτη. Η ρωσική αποστολή Fobos-Grunt, η οποία θα έφερνε δείγματα από τον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, απέτυχε παταγωδώς κατά την εκτόξευσή της στα τέλη του 2011.

Η Κίνα, όμως, όπου οι διαστημικές αποστολές θεωρούνται σύμβολο της αυξανόμενος ισχύος της χώρας, έχει αποφασίσει να βάλει τον πήχυ ψηλά. Μεταξύ άλλων σχεδιάζει την κατασκευή κινεζικού διαστημικού σταθμού και πιθανώς μιας κινεζικής βάσης στη Σελήνη.

Η αποστολή Chang'e--3, είπε ο Κινέζος αξιωματούχος, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια αποστολή στον Άρη εγκαθιστώντας στη Σελήνη έναν αναμεταδότη για την επικοινωνία με τον κόκκινο πλανήτη.

Για τη δεκαετία του 2030 προγραμματίζουν και οι ΗΠΑ την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Σαφές χρονοδιάγραμμα, πάντως, δεν έχει τεθεί.