ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Dream Chaser Mission: Η πρώτη αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο διάστημα

Το Γραφείο Ζητημάτων Εξώτερου Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών (UNOOSA) και η Sierra Nevada Corporation (SNC) ανακοίνωσαν λεπτομέρειες σχετικά με την πρώτη διαστημική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στη Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό.

Η αποστολή Dream Chaser έχει σκοπό να δώσει πρόσβαση στο διάστημα σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες κανονικά δεν έχουν τέτοια δυνατότητα- ωστόσο, όλες οι χώρες- μέλη του ΟΗΕ θα μπορούν να προτείνουν επιστημονικά φορτία για την αποστολή.

«Ένας από τους βασικούς σκοπούς του UNOOSA είναι να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία πάνω στην ειρηνική χρήση του εξώτερου διαστήματος» είπε σχετικά η Σιμονέτα ντι Πίπο, διευθύντρια του UNOOSA. «Είμαι περήφανη που μπορώ να πω ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο UNOOSA θα το επιτύχει αυτό είναι σε συνεργασία με τη Sierra Nevada Corporation, αφιερώνοντας μία ολόκληρη αποστολή χαμηλής βαρύτητας στις χώρες- μέλη του ΟΗΕ, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν τις υποδομές ή την οικονομική δυνατότητα για δικά τους διαστημικά προγράμματα».

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί επέκταση του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2016 μεταξύ του UNOOSA και της SNC για συνεργασία σε αυτή την ιστορική αποστολή. Η πρώτη διαστημική αποστολή στην ιστορία του ΟΗΕ προορίζεται να εκτοξευτεί το 2021, και θα επιτρέψει στις χώρες- μέλη του οργανισμού να συμμετέχουν σε μια πτήση 14 ημερών σε χαμηλή τροχιά, με το διαστημόπλοιο Dream Chaser της SNC.

Σύμφωνα με την ντι Πίπο, η χρηματοδότηση της αποστολής προέρχεται από πολλαπλές πηγές, με τις χώρες που θα επιλεγούν να συμμετέχουν να καλύπτουν από ένα τμήμα του κόστους, βάσει των πόρων που απαιτούνται για το μέρος του φορτίου που αποστέλλουν, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητές τους. Επιπρόσθετα, αναζητούνται σπόνσορες με μεγάλες χρηματοδοτικές δυνατότητες για να καλύψουν μεγάλο κομμάτι του κόστους της αποστολής.

Για να είναι η αποστολή πιο προσβάσιμη σε χώρες χωρίς ανεπτυγμένη αεροδιαστημική βιομηχανία, το UΝΟΟSA θα προσφέρει τεχνική βοήθεια. Τα φορτία θα επιλεγούν στις αρχές του 2018, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για ανάπτυξη και ενσωμάτωση στο σκάφος ως το 2021.