ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το Philae «ξύπνησε» και άρχισε να κάνει tweet: «Γεια σου Γη, με ακούς;»

«Γεια σου Γη, με ακούς; Πόσο καιρό κοιμόμουν;» αυτά… έγραψε το Philae, που μετά από πολύμηνη αδράνεια, ενεργοποιήθηκε ξανά.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό όχημα που προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67Ρ τον περασμένο Νοέμβριο, την πρώτη φορά που είχε επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Μετά από 60 ώρες δουλειάς, το Philae «κοιμήθηκε» όταν εξαντλήθηκε η τροφοδοτούμενη από τον ήλιο μπαταρία του. Οπως ανακοινώθηκε όμως, «ξύπνησε» καθώς μετακινήθηκε πιο κοντά στον ήλιο.

«Γεια σου Γη! Με ακούς;», ήταν το πρώτο μήνυμά του στο Twitter, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε στο μητρικό σκάφος. «Γεια σου Rosetta. Ξύπνησα! Πόσο καιρό κοιμόμουν;». Οταν ενημερώθηκε, αποκρίθηκε. «Ουάου! Πέρασε πολύς καιρός. Ωρα να ξαναπιάσω δουλειά!».

Αυτοί οι διάλογοι των διαχειριστών βέβαια προδίδουν τον ενθουσιασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, για την τροπή που πήρε η αποστολή του πρώτου σκάφους που προσεδαφίστηκε ποτέ σε επιφάνεια κομήτη.

Ηδη το Philae έστειλε τα πρώτα δεδομένα, από μία επικοινωνία διάρκειας 85 δευτερολέπτων, που ήταν το πρώτο σημάδι ότι επανήλθε στη «ζωή». Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη πού ακριβώς βρίσκεται το σκάφος, αλλά η Rosetta δη κάνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρας.