ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Κινηματογραφικές αποδράσεις από φυλακές: Απίστευτες ιστορίες που θυμίζουν σενάριο ταινίας

Οι αρχές της Νέας Υόρκης αναζητούν ακόμα τους δύο επικίνδυνους εγκληματίες, που απέδρασαν πριν από 10 ημέρες από φυλακή υψίστης ασφαλείας μέσα από τους σωλήνες.

Ωστόσο η κινηματογραφική τους απόδραση δεν ήταν η μόνη απίστευτη περίπτωση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο έξυπνες και αξιόλογες αποδράσεις που έχουν καταγραφεί.

Το τρίο του Αλκατράζ

Ο Φρανκ Λι Μόρις μαζί με τους αδελφούς Τζον και Κλάρενς (εικονίζονται από τα αριστερά προς τα δεξιά), το έσκασαν πάνω από τα τείχη του θρυλικού Αλκατράζ το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 1962.

Για μήνες, έσκαβαν ένα τούνελ με χειροποίητα εργαλεία, άφησε στα κρεβάτια τους κούκλες και το έσκασαν με μια σωσίβια λέμβο κατασκευασμένη από δεκάδες αδιάβροχα καουτσούκ, για τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Από τότε τα ίχνη τους χάθηκαν.

Εμπειρογνώμονες του FBI λένε ότι πιθανόν πνίγηκαν στη θάλασσα αλλά Ολλανδοί επιστήμονες το 2013 πρότειναν ότι θα μπορούσαν να επιζήσουν αν είχαν υπολογίσει σωστά τις παλίρροιες. Το μυστήριο παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα.


Ο ντεσπεράντο

Από το Σεπτέμβρη του 1933 μέχρι τον Ιούλιο του 1934, ο Ντίλινγκερ και η συμμορία του τρομοκρατούσαν τις ΗΠΑ, σκοτώνοντας 10 άτομα, τραυματίζοντας άλλα 7, ληστεύοντας τράπεζες και οπλοστάσια της αστυνομίας, ενώ κατά την παραμονή τους στη φυλακή σκότωσαν έναν σερίφη και τραυμάτισαν 2 βοηθούς.

Ο Ντίλινγκερ το έσκασε από τη φυλακή της Ιντιάνα τρομοκρατώντας τους φρουρούς με ένα ψεύτικο πιστόλι που σκάλισε από ξύλο και στη συνέχεια διέφυγε με το αυτοκίνητο του σερίφη. Τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά του FBI σε δρόμο του Σικάγο.


Ο κοντός

Ο Μεξικανός αρχηγός καρτέλ Χοακίν Γκουσμάν, γνωστός και ως «El Chapo» (= ο κοντός) ήταν εν αναμονή της δίκης τους για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και δολοφονίες, καθώς και για τη δολοφονία του τοπικού αρχιεπισκόπου στο αεροδρόμιο της Γκουανταλαχάρα, το 1993.

Το 2001, οι μεξικανικές αρχές αναφέρουν ότι το έσκασε από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας όταν κρύφτηκε στο κάτω μέρος του καλαθιού με τα άπλυτα της φυλακής. Αλλά ένας συνεργός του είπε αργότερα ότι αποχώρησε από την μπροστινή πόρτα της φυλακής ντυμένος ως αστυνομικός.

Ο Γκουζμάν συνελήφθη ξανά στις ΗΠΑ το 2014 στο παραλιακό θέρετρο Μαζατλάν.


Ο απτόητος

Ο Αλφρεντ Τζορτζ Χιντς, λιποτάκτης του βρετανικού στρατού και κλέφτης κοσμημάτων, πέρασε 12 χρόνια στη φυλακή. Δραπέτευσε με επιτυχία από τρεις εγκαταστάσεις υψηλής ασφαλείας, κάτι που του έδωσε το παρατσούκλι «Χουντίνι Χάινς».

Στη φυλακή του Νότινγκχαμ το έσκασε περνώντας από κλειδωμένες πόρτες και πάνω από έναν τοίχο 6 μέτρων το 1956. Συνελήφθη 248 ημέρες αργότερα, να εργάζεται ινκόγκνιτο ως διακοσμητής. Κατά τη διάρκεια της έφεσης, δραπέτευσε από την αίθουσα του δικαστηρίου, δένοντας δύο φρουρούς με λουκέτο. Συνελήφθη πέντε ώρες αργότερα στο αεροδρόμιο.

Η τρίτη προσπάθεια του ήρθε ένα χρόνο αργότερα από τη φυλακή Τσέλμσφορντ και συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα να εργάζεται πάλι ινκόγκνιτο ως πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ιρλανδία.

Έγινε διάσημος χλευάζοντας τους πολιτικούς και δίνοντας συνεντεύξεις τύπου. Απέκτησε νομική ελευθερία το 1964, επισημαίνοντας ότι οι αποδράσεις του δεν έχουν περιληφθεί στα εγκλήματα του σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο.


Ο απελευθερωτής

Ο Ζακ Μεσρίν, θεωρούνταν «Νο 1 Δημόσιος Κίνδυνος» στη Γαλλία κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του 1970 και ήταν διαβόητος για εγκλήματά του και αποδράσεις του. Δολοφόνος και απαγωγέας, δραπέτευσε από αρκετές φυλακές, μεταξύ των οποίων μία κοντά στην περιοχή του Μόντρεαλ.

Μετά την διαφυγή του, ήταν τόσο σοκαρισμένος από την αποτρόπαιη συμπεριφορά των φρουρών κατά τη διαμονή του, που επέστρεψε με όπλα και μεγάλη ομάδα προσπαθώντας να σώσει κι άλλους κρατούμενους αλλά απέτυχε, συνελήφθη και εστάλη στη φυλακή «La Sante» της Γαλλίας, από την οποία δεν είχε αποδράσει κανείς ποτέ πριν.

Κι όμως ο Μεσρίν πήρε ένα κλεμμένο όπλο (ίσως και από τον δικηγόρο του), πέρασε τον τοίχο, έκλεψε ένα αυτοκίνητο και επιχείρησε να διαφύγει, ωστόσο πυροβολήθηκε από την αστυνομία και τέσσερις ελεύθερους σκοπευτές, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του σε ένα φανάρι στο Παρίσι το 1979.


Ο δραπέτης του Αουσβιτς

Ο Αλφρεντ Ζβέτζερ ήταν ένας από τους λίγους Εβραίους που κατάφεραν να ξεφύγουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Διέφυγε με άλλο έναν κρατούμενο τον Απρίλιο του 1944 σκαρφαλώνοντας τον τοίχο και ρίχνοντας βενζίνη για να μπερδέψει τα σκυλιά της φρουράς.

Μετά από τέσσερις νύχτες, που απέφυγε τη σύλληψη έφυγε για τα πολωνικά σύνορα και ελεύθερος πλέονσυνέταξε μια έκθεση 32 σελίδων σχετικά με τη ναζιστική θηριωδία στο Άουσβιτς, παραθέτωντας και μια φιάλη αερίου Zyklon ως αποδεικτικό στοιχείο.