ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ada Lovelace: Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα ήταν η πρώτη προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο

Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που διατύπωσε αλγόριθμο και πρόγραμμα σχεδιασμένο να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένο υπολογιστή και γι” αυτό θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια στην ιστορία της τεχνολογίας των υπολογιστικών μηχανών, σύμφωνα με το αφιέρωμα που παρουσίασε το Business Insider.

H Ada Lovelace, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815. Ήταν προικισμένη βρετανίδα μαθηματικός και κόρη σπουδαίου Βρετανού ποιητή και διάσημου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα και της Anne Isabelle Milbanke.

Οι γονείς της Ada Lovelace χώρισαν το 1916 και αμέσως μετά την έκδοση του διαζυγίου τους ο Λόρδος Βύρωνας ήρθε στην Ελλάδα όπου και πέθανε τον Απρίλιο του 1824.

Η Ada Lovelace είχε για δασκάλους ξεχωριστές προσωπικότητες της εποχής της, όπως τον κοινωνικό μεταρρυθμιστή William Frend, τον γιατρό της οικογένειας William King, τη Σκωτζέζα μαθηματικό και αστρονόμο Mary Somerville.

Σε ηλικία των 17 ετών, η Ada γνώρισε τον σπουδαίο μαθηματικό και εφευρέτη Charles Babbage που θεωρείται ο πατέρας των υπολογιστών και ο οποίος έγινε μέντορας της. Μέσω του Babbage άρχισε να σπουδάζει προηγμένα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με καθηγητή τον Βρετανό μαθηματικό και επιστήμονα της Λογικής, Augustus De Morgan.


Ο Babage επινόησε τον πρώτο μηχανικό υπολογιστή, ο οποίος σταδιακά οδήγησε στη δημιουργία των υπολογιστών που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Charles Babbage έδωσε το 1841 μια διάλεξη στο Τορίνο για την εφεύρεση του μηχανικού υπολογιστή και ο Ιταλός μαθηματικός Luigi Menabrea δημοσίευσε ένα άρθρο στη γαλλική γλώσσα για αυτή τη διάλεξη.


Η Ada το 1843, με την προτροπή του Babbage, μετάφρασε και σχολίασε το άρθρο του Menabrea, προσθέτοντας πώς μια παρόμοια μηχανή στο μέλλον θα μπορεί να επιλύει μαθηματικά προβλήματα.

Στο ίδιο κείμενο η Αda Lovelace σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο μια αναλυτική μηχανή θα μπορούσε να κάνει πολύπλοκους υπολογισμούς και κάνει αναφορά στη λειτουργία μιας μεθόδου επανάληψης οδηγιών, που παραπέμπει στον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι υπολογιστές.

Για αυτό και η Ada Lovelace, η οποία πέθανε από καρκίνο το 1852 σε ηλικία 37 ετών, θεωρείται, σήμερα, η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών.