ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια λόγω δύο πετρελαιοκηλίδων

Η νότια Καλιφόρνια κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από τον σχηματισμό δύο πετρελαιοκηλίδων στα ανοικτά των ακτών, κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, οι οποίες προκλήθηκαν από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό την Τρίτη. Οι πετρελαιοκηλίδες έχουν έκταση σχεδόν 14,5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας Plains All American Pipeline, περίπου 500 βαρέλια (21.000 γαλόνια πετρελαίου) ενδεχομένως να διέρρευσαν στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της παραλίας Refugio State Beach. Περιβαλλοντιστές εκφράζουν ανησυχίες ότι το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα απειλεί την άγρια ζωή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, κήρυξε χθες την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου η πολιτεία «να κινητοποιήσει γρήγορα όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Ο συναγερμός στην περιοχή σήμανε αρχικά το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Τρίτης όταν οι αρχές έλαβαν πληροφορίες για μία περίεργη οσμή κοντά στην παραλία Refugio State.

Τα συνεργεία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων εντόπισαν μία κηλίδα έκτασης περίπου μισού μιλίου στον ωκεανό. Εντόπισαν τη διαρροή σε έναν πετρελαιαγωγό στη στεριά που είχε υποστεί ρωγμή. Τρεις ώρες αργότερα ο πετρελαιαγωγός σφραγίστηκε.


Σύμφωνα με τον Ντάρεν Πάλμερ της Plains All American Pipeline, ο πετρελαιαγωγός κατασκευάστηκε το 1991 και μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε περάσει από έλεγχο. Ο ίδιος είπε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα και θα επωμιστεί και το κόστος καθαρισμού.

Η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε στο ίδιο σημείο της παραλίας, όπου το 1969 είχε σχηματιστεί μία άλλη, που θεωρείται ότι οδήγησε και στη δημιουργία του αμερικανικού περιβαλλοντικού κινήματος.


Σε εκείνη την περίπτωση, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια είχαν διαρρεύσει στη θάλασσα έπειτα από έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, σκοτώνοντας πολλά θαλασσοπούλια και θαλάσσια θηλαστικά.