ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Gympie Gympie: Το φονικό φυτό της Αυστραλίας

Μπορεί το όνομα Gympie Gympie να παραπέμπει σε κάτι αστείο ή χαριτωμένο, όμως το συγκεκριμένο φυτό σίγουρα δεν είναι τίποτα από τα δύο.

Φυτρώνει στα τροπικά δάση της Αυστραλίας και έχει ψιλόλιγνο μίσχο με καταπράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Ωστόσο αν απλώς τα ακουμπήσετε απαλά θα κάνετε εμετό από τον πόνο.

Οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι ο γρήγορος ρυθμό ανάπτυξής του και πλατιά φύλλα, το καθιστούν ιδανικό για τα μικρά, ηλιόλουστα κενά στον κατά τα άλλα παχύ και σκοτεινό θόλο ενός τροπικού δάσους.

Καθώς τα τροπικά δάση συρρικνώνονται με την κλιματική αλλαγή, το Gympie ανακηρύχθηκε πρόσφατα ένα απειλούμενο φυτό.


Ωστόσο πολλοί θα έλεγαν ότι δεν είναι και τόσο κακό που εξαφανίζεται. Αυτό το οπτικά αθώο φυτό είναι το πιο επικίνδυνο είδος χλωρίδας στον κόσμο. Το τσίμπημα του είναι τόσο επώδυνο ώστε αν απλώς ακουμπήσετε ένα φύλλο μπορεί να κάνετε εμετό από τον πόνο.

Δεν είναι όμως μόνο τα φύλλα του επικίνδυνα. Ουσιαστικά, μόνο οι ρίζες του Gympie είναι απαλλαγμένες από τις λεπτές δηλητηριώδεις τρίχες που καρφώνονται στο δέρμα. Ο πόνος είναι σαν κάψιμο και διαρκεί για όσο τα λεπτά αδιόρατα αγκαθάκια είναι στο δέρμα κάνοντας τους αδένες στο λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα να πρήζονται και προξενώντας αφόρητο πόνο.


Δε χρειάζεται όμως να το ακουμπήσετε. Ακόμα και δίπλα του να στέκεστε πονάει αφού το φυτό «μαδάει» εκτοξεύοντας αγκάθια παντού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έτσι «ανοίγει το χώρο» για να επεκταθεί. Εμπειροι βοτανολόγοι που εργάζονται στον τομέα και χειρίζονται εκατό ετών δείγματα Gympie εξακολουθούν να τσιμπιούνται.

Ελάχιστοι άνθρωποι είχαν εκτεταμένες επαφές με το φυτό. Ένας άνδρας, ο οποίος έπεσε σε ένα θάμνο κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δεμένος σε ένα φορείο στο νοσοκομείο, ουρλιάζοντας, για τρεις εβδομάδες. Ένας άλλος χτυπήθηκε στο στήθος στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Για δύο χρόνια, το στήθος του πονούσε κάθε φορά που έκανε ντους.


Ετσι δεν γεννά απορίες γιατί κανείς δεν θέλει το φυτό στην πίσω αυλή του, στο δρόμο του ή γενικώς πάνω στον πλανήτη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει επίσης γιατί το Gympie Gympie εξαφανίζεται.

Ισως όμως το Gympie Gympie να έχει «καταλάβει» ότι είναι ανεπιθύμητο. Το 2014, δύο διαφορετικά τέτοια φυτά εντοπίστηκαν, όμως κανένα του δεν είχε δηλητήριο στα φύλλα.


Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος για το τι προκαλεί το επώδυνο τσίμπημα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα πεπτίδιο που ονομάζεται moroidin και αν αυτό αφαιρεθεί το φυτό γίνεται ακίνδυνο.