ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Εγκρίθηκε η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ΕΕ!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην Ευρώπη, παραχωρώντας στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να απαγορεύουν μονομερώς τις καλλιέργειες αυτές στο έδαφός τους.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, με ψήφους 480 υπέρ έναντι 159 κατά, τη συμβιβαστική συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, που διαρκούσαν τέσσερα χρόνια.

Με βάση το νέο κανονισμό, μια χώρα-μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της ακόμη και αν το συγκεκριμένο είδος έχει πάρει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Μπορεί επίσης να επικαλεστεί κοινωνικοοικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους για την άρνησή της αυτή ή λόγους που σχετίζονται με τη χρήση της γεωργικής γης.

Από την άλλη, οι χώρες-μέλη που θα επιτρέπουν την καλλιέργεια ΓΤΟ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να εμποδιστεί η εξάπλωση των ειδών αυτών σε γειτονικές χώρες.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, απορρίπτουν τα ΓΤΟ όμως υπάρχουν και ορισμένες, όπως η Βρετανία, που τάσσονται υπέρ της καλλιέργειας ΓΤΟ. Η σημερινή ψηφοφορία στο Στρασβούργο αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα στη νομοθετική διαδικασία. Η πρόταση θα αποκτήσει ισχύ νόμου αφού υπογραφεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Βίτενις Αντριουκάιτις, ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, χαιρέτισε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η συμφωνία ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις των χωρών-μελών, από το 2009, που ζητούσαν να έχουν τον τελικό λόγο για την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός τους», σημείωσε.

Οι Πράσινοι καταψήφισαν την πρόταση, η οποία πάντως στηρίχθηκε από τη δεξιά, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. «Είναι ένα κακό μέτρο, η Ευρώπη θα εξελιχθεί σε ένα πάτσγουορκ με ΓΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση», τόνισε η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς.

Δυσαρεστημένη από την εξέλιξη αυτή εμφανίζεται ωστόσο και η βιομηχανία των ΓΤΟ, κυρίως επειδή επαφίεται στις χώρες-μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν ή όχι ένα είδος «επικαλούμενες μη επιστημονικούς λόγους». Η απόφαση αυτή «στέλνει ένα αρνητικό σήμα» στις εταιρείες που σχεδίαζαν να επενδύσουν στην Ευρώπη, σχολίασε ο Τζεφ Ρόου, ένας εκπρόσωπος της EuropaBio η οποία εκπροσωπεί εταιρείες όπως οι Syngenta και Monsanto.

Σήμερα μόνο ένα ΓΤΟ, ο αραβόσιτος MON810 της Monsanto, καλλιεργείται σε τρεις χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία (1.100.000 στρέμματα), την Πορτογαλία (90.000 στρέμματα) και την Τσεχία (30.000 στρέμματα).