ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Εξερευνήθηκε αρχαία σήραγγα στο Μεξικό

Η εξερεύνηση μιας σήραγγας, η οποία ήταν σφραγισμένη σχεδόν 2.000 χρόνια, στην αρχαία πόλη Τεοατιχουακάν, έφερε στο φως χιλιάδες αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν σε τρεις υπόγειους θαλάμους, όπως δήλωσαν οι Μεξικανοί αρχαιολόγοι την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών Σέρτζιο Γκομέζ, δήλωσε ότι η σήραγγα ερευνήθηκε σε μήκος 103 μέτρων και βρέθηκαν πολύτιμα αντικείμενα, κεραμικά σκεύη, σπόροι, ακόμη και οστά ζώων.

Πολλά αντικείμενα βρέθηκαν στην είσοδο των τριών θαλάμων που βρισκόταν ακριβώς κάτω από ναό της αρχαίας πόλης, και εικάζεται ότι εκεί είναι θαμμένοι σημαντικά πρόσωπα της εποχής.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα ιερό μέρος της Τεοτιχουακάν και νομίζουμε ότι έχουν θαφτεί οι κυβερνώντες», είπε ο Γκομέζ.

Ενώ έχουν έρθει στο φως, πολλά και σημαντικά ευρήματα από αρχαίο Μεξικό, ωστόσο, δεν είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα, ευρήματα που να ανάγονται στην εποχή Τεοτιχουακάν.


Ο Μεξικανός αρχαιολόγος πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ευρήματα στην σήραγγα, αλλά απαιτείται η εκσκαφή της . Μέχρι τώρα έχει ανασκαφθεί κατά 60 εκατοστά και μια πλήρης έρευνα θα διαρκέσει, τουλάχιστον, ένα ακόμη έτος.

Οι αρχικές μελέτες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, δείχνουν ότι η σήραγγα λειτούργησε μέχρι, περίπου, το 250 μ.Χ. οπότε και έκλεισε.

Οι Τεοτιχουακάν είχαν κυριαρχήσει στην περιοχή του Κεντρικού Μεξικού και η παρουσία τους είναι εμφανής από το 100 π.Χ. έως το 750 μ.Χ.

Στην κύρια ομώνυμη πόλη, την Τεοτιχουακάν, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ζούσαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες κάτοικοι.

Η πόλη για άγνωστους λόγους εγκαταλείφθηκε πολύ πριν από την άνοδο των Αζτέκων, τον 14ο αιώνα.