ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Επαναχρησιμοποίηση πυραύλων από το επόμενο έτος σχεδιάζει η SpaceX

Η δυνανότητα επαναχρησιμοποίησης ενός από τα οχήματα εκτόξευσής της περιλαμβάνεται στα σχέδια της SpaceX για το επόμενο έτος- κάτι που θα μπορούσε να μειώσει δέκα φορές το κόστος της πρόσβασης στο Διάστημα, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Έλον Μασκ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΜΙΤ Technology Review, ο Μασκ, μιλώντας σε συμπόσιο στο ΜΙΤ αποκάλυψε λεπτομέρειες για την πορεία της εταιρείας του πάνω στο αντικείμενο. Η ιδέα επαναχρησιμοποίησης διαστημικών σκαφών δεν είναι καινούρια- αλλά εάν η SpaceX καταφέρει να προσγειώνει και να επαναχρησιμοποιεί πυραύλους της τότε θα πρόκειται για μια πραγματική πρωτιά, ενώ παράλληλα θα μειώνει σημαντικά το κόστος των επόμενων εκτοξεύσεων. Η εταιρεία έχει προβεί ήδη σε πολλές δοκιμές και πειράματα, με τον Μασκ να επισημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί λίγος καιρός για να θεωρηθεί εφικτή και αξιόπιστη η εν λόγω διαδικασία.

Οι πύραυλοι της SpaceX χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση δορυφόρων και την αποστολή προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η εταιρεία πρόσφατα κέρδισε συμβόλαιο ύψους δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη ενός σκάφους μεταφοράς αστροναυτών στον ISS, διαδικασία η οποία τώρα γίνεται με ρωσικά σκάφη.


Η SpaceX κατασκευάζει σε ναυπηγεία στη Λουϊζιάνα μία πλωτή πλατφόρμα 90x50 μέτρων, στην οποία και σκοπεύει να προσγειώσει τμήμα του πυραύλου Falcon 9 μετά την επόμενη αποστολή στον ISS, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο. Ο Μασκ προβλέπει 50% πιθανότητα επιτυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσγείωση- ωστόσο ήταν στο νερό και όχι σε πλατφόρμα. Όπως σημείωσε ο Μασκ, η απόπειρα ήταν εν μέρει επιτυχής, καθώς ο πύραυλος προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια, αλλά λίγο μετά «ανετράπη και εξερράγη».

Μέσα στο επόμενο έτος η εταιρεία σχεδιάζει 12 αποστολές, και ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει 80% πιθανότητα μία από αυτές να αποδειχθεί επιτυχής όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, επιτρέποντας στο όχημα να πετάξει ξανά. «Βρισκόμαστε αρκετά κοντά» υποστήριξε.