ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Επελέγη το σημείο όπου θα σαλτάρει για πρώτη φορά ο καβαλάρης κομητών Philae

Πιο κοντά στην πρώτη προσεδάφιση στην επιφάνεια κομήτη βρίσκονται οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής αποστολής Rosetta οι οποίοι, έπειτα από εβδομάδες χαρτογράφησης και ανάλυσης, κατέληξαν στο καταλληλότερο σημείο για να πραγματοποιηθεί το δύσκολο εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, η συσκευή Philae θα εκτοξευθεί από το σκάφος Rosetta για να αγκιστρωθεί στον κομήτη 67P Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Το σημείο που τελικά επελέγη θεωρήθηκε καταλληλότερο σε σχέση με τις πέντε υποψήφιες τοποθεσίες, ως πιο ομαλή σε έναν κομήτη η επιφάνεια του οποίου είναι ανώμαλη, γεμάτη κοιλότητες και γκρεμούς.

Η βαρύτητα είναι τόσο ασθενής ώστε το -η μικρή συσκευή που θα απελευθερώσει το σκάφος Rosetta στις 11 Νοεμβρίου- θα κινδυνεύει να χαθεί στο Διάστημα, παρόλο που θα επιχειρήσει να συγκρατηθεί εκτοξεύοντας ένα καμάκι στην επιφάνεια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η προσεδάφιση θα τους βοηθήσει στην καλύτερη ανάλυση των αρχέγονων πάγων από τους την οποία αποτελείται ο κομήτης 67P Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Το ρομπότ Philae θα απελευθερωθεί από το Rosetta σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τον κομήτη και θα πλησιάσει με μικρή ταχύτητα. Οι τελικές εντολές για την προσεδάφιση θα έχουν μεταδοθεί από τους μηχανικούς της ESA αρκετές μέρες νωρίτερα.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής αναγνωρίζουν ότι η πιθανότητα αποτυχίας στην ιστορική προσπάθεια είναι μεγάλη.

Ακόμα όμως κι αν το Philae δεν καταφέρει να προσεδαφιστεί, το Rosetta θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη για ακόμα έναν χρόνο, και θα τον δει να αχνίζει και να ξεδιπλώνει την κόμη του καθώς πλησιάζει στον Ήλιο.