ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Βρέθηκαν σκαλιά στον τάφο της Αμφίπολης; Το μυστηριώδες γείσο και τι μπορεί να φανερώνει...

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν από την περασμένη Παρασκευή οι εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης, καθώς η κατάσταση του τρίτου θαλάμου επιβάλει προτού συνεχιστεί η ανασκαφή να γίνουν έργα αντιστήριξης, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου όσο και της ανασκαφικής ομάδας.

Η τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού για την πορεία των ανασκαφών στον τύμβο Καστά έγινε την Κυριακή όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ευρήματα από τον τρίτο τάφο (και οι σχετικές φωτογραφίες).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος xronometro.com σε κάποιες από τις φωτογραφίες του τρίτου θαλάμου διακρίνεται μια ανάγλυφη ανάγλυφη κατασκευή σαν γείσο, για την οποία δεν γίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού καμιά αναφορά. Ωστόσο, το γείσο αυτό μπορεί να είναι η τέταρτη πύλη που θα οδηγεί στο νεκρικό θάλαμο, εφόσον έχει θυρόφυλλα. Μπορεί όμως να είναι το γείσο μιας εσοχής στην οποία φιλοξενείται κάποιο σημαντικό γλυπτό.

Προς το παρόν τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν καθώς ο τρίτος θάλαμος του τάφου είναι καλυμμένος με χώμα, όχι ως την οροφή, βέβαια, όπως οι προηγούμενοι. Μάλιστα, το γεγονός ότι είναι καλυμμένος με χώμα μέχρι ενός σημείου ίσως αποτελεί σημάδι ότι υπάρχουν σκάλες που οδηγούν σε χαμηλότερο επίπεδο. Εικάζοντας το τι μπορεί να αντικρίσουν οι αρχαιολόγοι με την απομάκρυνση του χώματος, το ένα σενάριο είναι να διαπιστώσουν ότι ο τρίτος θάλαμος αποτελεί τον προθάλαμο του νεκρικού, ένα δεύτερο να να είναι ο προθάλαμος του νεκρικού και το γείσο που διακρίνεται να είναι μια μεγάλη σφραγισμένη πύλη, το τρίτο να είναι ο προθάλαμος του νεκρικού και να υπάρχει σκάλα που να οδηγεί ένα επίπεδο πιο κάτω στο νεκρικό θάλαμο και το τελευταίο, αυτός θάλαμος, ο τρίτος, να είναι ο νεκρικός.