ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Έκθεση για το Βυζάντιο στην Ουάσινγκτον και το Λος Άντζελες

Η Ελλάδα ταξιδεύει στο εξωτερικό “σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας του πολιτισμού μας” όπως ανήγγειλε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος στα εγκαίνια της έκθεσης για το Βυζάντιο «Ουρανός και Γη, Η τέχνη στο Βυζάντιο μέσα από Ελληνικές συλλογές» («Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections») στο Μουσείο Γκετί στο Λος Αντζελες. Η έκθεση είχε παρουσιαστεί λίγο καιρό πριν στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. «Η εξωστρέφεια όσον αφορά στον πολιτισμό είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Από εδώ και πέρα, η Ελλάδα, όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις της, θα είναι παρούσα παντού με την πολιτιστική κληρονομιά και με τη σύγχρονη δημιουργία της. Παράλληλα, προχωρεί αποτελεσματικά το Εθνικό Πιλοτικό Σχέδιο της αναβάθμισης των 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με τη μέγιστη επισκεψιμότητα στη χώρα μας».

Με αυτά τα λόγια, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σκιαγράφησε την Ελληνική πολιτική όσον αφορά στον πολιτισμό στα εγκαίνια του νέου σταθμού της επιτυχημένης μεγάλης έκθεσης «Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections» στο Μουσείο Γκετί στο Λος Αντζελες.


Στιγμιότυπο από την έκθεση για το Βυζάντιο στο Λος Άντζελες

«Η σημαντική αυτή έκθεση για τον Βυζαντινό Πολιτισμό μαρτυρά τον ουσιαστικό ρόλο που κατείχε η Ελληνική ταυτότητα στον Βυζαντινό κόσμο. Η ελληνορωμαϊκή παράδοση διασώθηκε στην καλλιτεχνική έκφραση της χριστιανικής θρησκείας. Και η αρχαία Ελληνική γραμματεία και παιδεία δεν έπαψαν στιγμή να αποτελούν πρότυπο του πνευματικού κόσμου του Βυζαντίου». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η έκθεση είχε φιλοξενηθεί προηγουμένως, με μεγάλη επιτυχία, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, με περισσότερους από 200 χιλιάδες επισκέπτες σε ένα διάστημα μόλις λίγων μηνών. Αποτελεί, δε, ένα εντυπωσιακό πανόραμα του Βυζαντινού πολιτισμού. Με αριστοτεχνικά ψηφιδωτά, εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αντικείμενα μικροτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, λειτουργικά και οικιακά σκεύη, κοσμήματα και υφάσματα, καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις απαρχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 330 έως την Άλωση το 1453 και παρουσιάζονται σύμφωνα με τις πιο εξελιγμένες μουσειολογικές αντιλήψεις. Ξετυλίγουν, δε, όλες τις πτυχές της ζωής και του πολιτισμού του Βυζαντινού κόσμου: Από την πνευματικότητα έως την καθημερινότητα. Από το εύρος των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο οι Βυζαντινοί διακοσμούσαν τις κατοικίες τους.

Λίγες μέρες πριν, στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία πολλών σημαντικών συναντήσεων με κορυφαίους παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής, με προσωπικότητες της ομογένειας, αλλά και με σημαντικά στελέχη πολιτιστικών οργανισμών των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της αμερικανικής πρωτεύουσας κ. Ερλ Πάουελ. Ακόμα, ο Πρόεδρος του National Geographic κ. Τέρι Γκαρσία, με τον οποίο ο υπουργός συζήτησε για την εξέλιξη της παραγωγής δυο ντοκιμαντέρ γύρω από τον πολιτισμό, αλλά και τον τρόπο ζωής στη χώρα μας.

Η εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη του 12ου αιώνα που το Μουσείο Γκετί θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους.

Τα αμερικάνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την επιστροφή της ιστορικής εικονογραφημένης Βυζαντινής Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους, διαπραγμάτευση την τελική φάση της οποίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει.

Η εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη, η οποία αντιγράφηκε το 1133 από τον γραφέα Θεόκτιστο και μπορεί στυλιστικά να συσχετιστεί με την τέχνη της αυτοκρατορικής αυλής που παραγόταν στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα αριστούργημα της Μεσοβυζαντινής τέχνης.

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη, καθώς και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη συνέβαλαν καθοριστικά στη διαπραγμάτευση με τον Διευθυντή κ. Ποτς και τα ειδικευμένα στελέχη του Μουσείου Γκετί, που διήρκεσε τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

«Η απόφασή του περίφημου αμερικανικού μουσείου να επιστρέψει το πολύτιμο αυτό Βυζαντινό χειρόγραφο τιμά το πνεύμα του κοινού μας Πλαισίου Πολιτιστικής Συνεργασίας του 2011», δήλωσε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.