ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι δορυφόροι κοιτάζουν προς τη Γη. Ποια θα είναι η συνέχεια;

Η Roscosmos επαναφέρει σε τροχιά μια ομάδα δορυφόρων τηλεπισκόπησης της Γης. Έως το 2015, προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά το ελάχιστο απαιτούμενο σύνολο μετεωρολογικών μονάδων, καθώς και να αναπτυχθούν τα συστήματα Arctica και Obzor. Ποιος και πώς θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα τους; Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι προθεσμίες θέσης σε τροχιά νέων συσκευών «κλίνει προς τα δεξιά» - με την έκφραση αυτή χαρακτηρίζει ο κλάδος την αναβολή των εκτοξεύσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Σήμερα, όμως, μπορούμε να διαπιστώσουμε. ότι μετά από λίγα χρόνια σχεδόν πλήρους απουσίας ρωσικών δορυφόρων τηλεπισκόπησης της Γης, ο αριθμός τους σταδιακά αποκαθίσταται. Ήδη πέντε συσκευές είναι σε λειτουργία και υπάρχει βάση να υποθέσουμε, ότι σταδιακά θα λειτουργήσουν όλες.

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν: εκτός από την αποκατάσταση τουλάχιστον ενός μίνιμουμ σύνολου τροχιακών συσκευών, θα πρέπει ταυτόχρονα να «προχωρήσουμε μπροστά» - να επεξεργαστούμε τα όργανα και τις συσκευές των μελλοντικών γενεών. Αλλά αυτό - για την ώρα - βρίσκεται σε αναμονή - τα περιορισμένα οικονομικά μέσα και η ανάγκη αποκατάστασης του υπάρχοντος σχηματισμού το συντομότερο δυνατό επιβάλλει διαφορετικές προτεραιότητες. Αξίζει να προστεθεί, ότι έχουν προγραμματιστεί εκτοξεύσεις που αφορούν το πολυσυζητημένο σύστημα Arctica (δύο συσκευές προορισμένες για την επόπτευση περιοχών σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος ) και το Obzor (τέσσερις μονάδες μεταξύ των οποίων και ραντάρ).

Παράλληλα μ΄ αυτές, σχεδιάζεται η βελτίωση του συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δορυφορικών δεδομένων. Η Roscosmos (Μόσχα και Κρασνογιάρσκ) και η Rosgidromet (Μόσχα, Νοβοσιμπίρσκ και Χαμπάροβσκ), καθώς και ορισμένα άλλα υπουργεία και οργανισμοί, διαθέτουν τα δικά τους κέντρα αξιολόγησης δεδομένων. Στο εγγύς μέλλον, σχεδιάζεται η συνένωσή τους σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα τηλεπισκόπησης, για την αποτελεσματικότερη λήψη και επεξεργασία των δεδομένων.

Οπότε, η αποκατάσταση του συστήματος προχωρά. Προκύπτει όμως ένα άλλο πρόβλημα, για το οποίο κάνουν λόγο οι ειδικοί, αλλά σπανίως βλέπει το φως της δημοσιότητας, αφού αφορά εξεζητημένα ζητήματα της επεξεργασίας των δεδομένων. Σε αδρές γραμμές, συνίσταται στο ότι η συλλογή δορυφορικών δεδομένων δεν είναι ούτε καν η μισή δουλειά.

Ένα τεράστιο μέρος του αφορά το σύστημα επεξεργασίας των δεδομένων και την παροχή του έτοιμου, τελικού πληροφοριακού προϊόντος στον πελάτη - χάρτες με συγκεκριμένη ανάλυση με στοιχεία σχετικά με τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί σε διάφορες τοποθεσίες: δάση, βλάστηση, εδάφη.

Παρόμοιοι πελάτες υπάρχουν πολλοί και στη Ρωσία, αλλά στο μέτρο που επί μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν ρωσικοί δορυφόροι, αυτοί χρησιμοποιούν στοιχεία από ξένους. Θα καταφέρει το πληροφοριακό υλικό των νέων ρωσικών δορυφόρων να υποκαταστήσει συνολικά, ή έστω εν μέρει το «εισαγόμενο»; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί εν καιρώ.