ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Βίκινγκς: Αποκεφαλισμένοι σκλάβοι προσφέρονταν ως ταφικά δώρα

Ένα ανατριχιαστικό ταφικό έθιμο φέρνει στο φως έρευνα Νορβηγών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όσλο. Οι Βίκινγκς αποκεφάλιζαν τους σκλάβους τους, όταν οι αφέντες τους πέθαιναν, για να τους θάψουν στο πλάι τους σαν ταφικά δώρα, υποστηρίζει στα συμπεράσματά της η νέα μελέτη. Για τρεις αιώνες, από το 790 μέχρι το 1100 μ.Χ., περίπου, οι Βίκινγκς κυριαρχούσαν στις βόρειες θάλασσες. Ικανότατοι θαλασσοπόροι και πολεμιστές, ξεκινούσαν με τα πλοία τους, με βάση τις σημερινές Σκανδιναβικές χώρες, φτάνοντας από το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, μέχρι την Ισλανδία, τη Γροιλανδία και τον Καναδά.

Οι επιδρομές τους, συχνά άγριες, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα μόρφωσης, ακόμα και των αρχηγών τους, οδήγησαν τους σύγχρονούς τους, να τους αντιμετωπίζουν ως βάρβαρο και άξεστο λαό. Πράγματι, εκείνους τους αιώνες, οι Βίκινγκς θεωρούσαν φυσιολογικές δραστηριότητες την πειρατεία, τις ληστείες και τους βιασμούς.

Κατά τη διάρκεια των διαβόητων επιδρομών τους, είναι γνωστό ότι έπαιρναν σκλάβους, για να “εμπλουτίσουν” το εργατικό δυναμικό τους, πίσω στην πατρίδα. Αν και κάποιοι σκλάβοι αντιμετωπίζονταν, σχετικά, καλά, πολλοί από αυτούς αναγκάζονταν σε εξουθενωτικές γεωργικές εργασίες, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούνταν ως σκλάβες για σεξ.


Και νέα μελέτη προτείνει, τώρα, τη θεωρία ότι όταν οι αφέντες Βίκινγκς πέθαιναν, οι σκλάβοι τους αποκεφαλίζονταν και θάβονταν στο πλευρό τους, σαν ταφικά δώρα! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, στη Νορβηγία, αναλύοντας δέκα σκελετούς της εποχής των Βίκινγκς.

Οι σκελετοί είχαν βρεθεί σε 6 τάφους, στη νορβηγική πόλη Flakstad, την περίοδο 1980 – 1983. Οι τρεις από τους τάφους ήταν μονοί, αλλά οι υπόλοιποι είχαν περισσότερους από έναν σκελετούς – οι δύο ήταν διπλοί και ο ένας είχε τρεις ενοίκους. Αυτό δεν ήταν κάτι πρωτοφανές για τάφους των Βίκινγκς, οι οποίοι συνήθιζαν να θάβουν μαζί άτομα με στενές σχέσεις.

Ωστόσο, στην περίπτωση των διπλών και τριπλών ταφών που ανακαλύφθηκαν στην Flakstad, ήταν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μόνο ο ένας από τους σκελετούς είχε το κρανίο του, ενώ από τους υπόλοιπους βρέθηκαν μόνο μετακρανιακά οστά. Αυτό οδήγησε την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Elise Naumann και τους συνεργάτες της, να ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science, οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο συγγένειας μεταξύ των σκελετών σε διπλούς και τριπλούς τάφους, ακέφαλων και μη. Οι αναλύσεις μιτοχονδριακού DNA έδειξαν ότι οι άνθρωποι που θάφτηκαν μαζί το πιθανότερο ήταν να μην είχαν καμία συγγένεια.

Κρανίο από μαζικό τάφο Βίκινγκς, που βρέθηκε στην αγγλική αποικία Dorset

Επιπλέον, ανέλυσαν τα οστά των σκελετών, προκειμένου να ανακαλύψουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Η ανάλυση ισοτόπων άνθρακα και αζώτου έδειξε ότι οι ακέφαλοι σκελετοί ανήκαν σε άτομα με αισθητά διαφορετική και μάλιστα, φτωχότερη δίαιτα από εκείνα που είχαν ταφεί ανέπαφα – αν και η δίαιτα τους ήταν παρόμοια με εκείνη των σκελετών στους μονούς τάφους.

Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι τα ακέφαλα σώματα ανήκαν σε σκλάβους οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν και θάφτηκαν με τους νεκρούς αφέντες τους ως κτερίσματα. Επιπλέον, λένε ότι είναι ένδειξη μίας ιεραρχικά δομημένης κοινωνίας. Η θεωρία τους στηρίζεται και από γνωστές, καταγεγραμμένες περιπτώσεις θυσιών σκλάβων από τους Βίκινγκς

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η νέα μελέτη δεν στοιχειοθετεί επαρκώς την υπόθεση ότι στους διπλούς και τριπλούς τάφους της Flakstad ήταν θαμμένοι άρχοντες Βίκινγκς και οι σκλάβοι τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όσλο παραδέχονται ότι οι ομοιότητες στη δίαιτα των ακέφαλων σωμάτων με τα άτομα που θάβονταν μόνα καθιστά την περαιτέρω έρευνα αναγκαία.

Ωστόσο, τονίζουν τη διαφορά στη δίαιτα με τα άτομα των οποίων οι σκελετοί ήταν ανέπαφοι σε διπλούς και τριπλούς τάφους και επιμένουν στη θεωρία τους, αναφερόμενοι στη μελέτη τους ως “ένδειξη ότι και άλλες διπλές ταφές πρέπει να ερευνηθούν” με τον ίδιο τρόπο. Έτσι θα “έχουμε μία εξαιρετική ευκαιρία να μελετήσουμε τον τρόπο ζωής των αρχαίων Σκανδιναβών, σε έναν διαιρεμένο και ιεραρχικό κόσμο”, καταλήγουν.