ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα «γενέθλια» της NASA

Τα 55 χρόνια ζωής έκλεισε χτες η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η γνωστή σε όλους NASA. Το ημερολόγιο έγραφε 29 Ιουλίου του 1958, όταν ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ υπέγραφε την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος, δημιουργώντας τη NASA. Δείτε φωτογραφίες από τις σημαντικότερες στιγμές της NASA και τη συμβολή της στην εξερεύνηση του διαστήματος…


Η πρώτη σημαντική στιγμή στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος από τις ΗΠΑ, είχε στην πραγματικότητα λάβει χώρα λίγους μήνες πριν την ίδρυση της υπηρεσίας, όταν ο Explorer 1, ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος εκτοξεύονταν στο διάστημα.


Το πρώτο διαστημόπλοιο που εκτόξευσε η NASA, στις 11 Οκτωβρίου του 1958, ήταν το Pioneer 1. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αποστολή του που περιελάμβανε και τη λήψη φωτογραφιών της Σελήνης.


Ο Alan B. Shepard, Jr. έγινε ο πρώτος Αμερικανός που ταξίδεψε στο διάστημα, στις 5 Μαΐου του 1961.


Στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, ο John Glenn έγινε ο πρώτος Αμερικανός που επιβαίνοντας στο Friendship 7, βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.


Η αποστολή του δορυφόρου Telstar 1 τον Ιούλιο του 1962 θα αποτελέσει ορόσημο για τις τηλεπικοινωνίες καθώς θα γίνει ο πρώτος που θα λάβει και θα στείλει πίσω στη Γη τηλεφωνικό και τηλεοπτικό σήμα.


Πριν τον Άρμστρονγκ, το Surveyor 1 άγγιξε την επιφάνεια του φεγγαριού στις 2 Ιουνίου 1966 και μετέδωσε πάνω από 10.000 φωτογραφίες υψηλής ποιότητας.


Μια από τις γνωστότερες ίσως φωτογραφίες απεικονίζει τον αστροναύτη Buzz Aldrin. Τη λήψη πραγματοποίησε ο Άρμστρονγκ μετά τη διάσημη προσελήνωση στις 20 Ιουλίου 1969.


Παρά το πλήθος προβλημάτων που αντιμετώπισε, το Skylab έγινε το πρώτο εργαστήριο σε τροχιά για τις ΗΠΑ. Πολυάριθμα πειράματα, ιατρικές έρευνες και αστρονομικές μελέτες διεξήχθησαν μέχρι την παύση λειτουργίας του, το 1974.


Στις 20 Αυγούστου του 1975, το Viking 1 εκτοξεύονταν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και κάμποσους μήνες αργότερα προσεδαφίζονταν στην επιφάνεια του Άρη.


Τα Voyager 1 και 2 εκτοξεύονταν το 1977 με προορισμό να φύγουν από το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να καταγράψουν δεδομένα από τους πλανήτες του απώτερου συστήματός μας. Το ταξίδι τους συνεχίζεται μέχρι και σήμερα…


Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis αποτέλεσε μέρος του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων. Παρά τα ατυχήματα, διήρκεσε για πολλά χρόνια, συστηματοποιώντας τις αποστολές στο διάστημα.


Τον Απρίλιο του 1990, εκτοξεύονταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Παρά τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε αρχικά, το Hubble θα παρομοιάζονταν με ένα «διαστημικό μάτι» καθώς θα συνέβαλε σε πολυάριθμες ανακαλύψεις, θα μας «σύστηνε» μακρινούς πλανήτες και μαύρες τρύπες, διευρύνοντας τους ορίζοντες της ανθρώπινης γνώσης.


Στις 20 Νοεμβρίου 1998 ξεκινούσε η συναρμολόγηση του πιο σύνθετου διαστημικού προγράμματος, του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Έπειτα από 15 χρόνια ο σταθμός αποτελεί ένα ημι-μόνιμο σπίτι στο διάστημα που επιτρέπει στους φιλοξενούμενους κάθε είδους ασχολίες…


Η τελευταία διάσημη αποστολή της NASA, δεν ήταν άλλη από την αποστολή του Curiosity στον «κόκκινο πλανήτη». Το ρόβερ εξερευνά τον Άρη, μεταδίδοντας πολύτιμες πληροφορίες.