ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

10 πράγματα που (ίσως) θα θέλατε να ξέρατε για την Κόλαση

Μια περιήγηση στον κόσμο που κανείς δεν θα ήθελε να πάει αλλά όλοι θα' θελαν να δουν Εντάξει, ας το ομολογήσουμε: κανείς δεν θέλει να πάει στην Κόλαση αλλά – αν μπορούσε να σας εγγυηθεί κάποιος ότι δεν θα...μείνετε εκεί- δεν θα θέλαμε όλοι να περάσουμε μια βόλτα ίσα για να δούμε πώς είναι; Από το Δάντη μέχρι το Dan Brown, πάμπολλοι συγγραφείς ασχολήθηκαν με τον καυτό “κάτω κόσμο” και βέβαια ανέκαθεν αποτελούσε φόβο και τρόμο αλλά ασκούσε και μια περίεργη γοητεία στους ανθρώπους.
Ο ιστορικός Stephen Tomkins αποκαλύπτει στο BBC, 10 πράγματα που όλοι θα θέλαμε να ξέρουμε για την Κόλαση... μάλλον.

1. Η Κόλαση έχει σχήμα κωνικό

Όπως λέει ο Δάντης, αποτελείται από εννέα ομόκεντρους κύκλους, που όσο πιο βαθιά πάνε προς το κέντρο της Γης, τόσο μικραίνουν. Το για ποιον “προορίζεστε” εξαρτάται από τις αμαρτίες σας.

2. Η Κόλαση έχει... ποικιλία


Η λίγο καρτούν εικόνα που έχουμε για την Κόλαση ως μια ατελείωτη φωτιά είναι απλοϊκή και μάλλον κληροδότημα του έργου “Χαμένος Παράδεισος” του Τζον Μίλτον που περιέγραφε την Κόλαση ως “ένα μεγάλο καμίνι”. Όμως, στις μεσαιωνικές εικόνες της Κολάσεως, που περιέγραψε ο Δάντης και ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος, υπάρχουν τόσες κολάσεις όσες και αμαρτίες.

3. Η Κόλαση είναι υπόγεια... αν και δεν είναι βέβαιο

Φλόγες που ανεβαίνουν από τα έγκατα της Γης, Άδης, ο Θεός στον ουρανό άρα ο έκπτωτος Σατανάς στα έγκατα. Ο Δάντης χρειάζεται λιγότερο από μια βδομάδα για να περιηγηθεί σε όλα τα κλιμάκια της Κόλασης και του Παραδείσου. Σύμφωνα με τον Μίλτον, ο Σατανάς χρειάστηκε εννέα μέρες για να πέσει από τους Ουρανούς στην Κόλαση.

4. Η Κόλαση μπορεί να παγώσει 

Η Κόλαση δεν είναι μόνο φωτιά. Είναι κι ένας ποταμός βραστού αίματος για τους δολοφόνους. Είναι ένας ανεμοδαρμένος τόπος, στον δεύτερο ομόκεντρο κύκλο του Δάντη. Στον ένατο και τελευταίο κύκλο, ο Σατανάς είναι εγκλωβισμένος μέχρι τη μέση σε ένα κομμάτι πάγου. Όπως συμφωνούν Δάντης και Μίλτον, για το Διάβολο “κάθε μέρα είναι μια μέρα παγερή” ενώ για τον δεύτερο, πέρα από τις φλόγες είναι παντού πάγος, αέρηδες και ατελείωτος χειμώνας.

5. Η Κόλαση είναι... οι άλλοι


… και κυρίως πρώην Πάπες και ιερείς. Δάντης, Μίλτον, Έρασμος, Μιχαήλ- Άγγελος απεικονίζουν την Κόλαση ως ένα μέρος όπου εκπρόσωποι του Θεού που υπέπεσαν σε κάποιο αμάρτημα τιμωρούνται. Και προσπαθούν να τραβήξουν και πιστούς οι οποίοι δεν είναι και τόσοι πιστοί στις διδαχές της θρησκείας.

6. Η Κόλαση είναι γεμάτη μυθικά πλάσματα 

Κένταυροι, Άρπυιες, ο Μινώταυρος, ο Κέρβερος, ο Χάροντας, η Μέδουσα... όλα τα τερατόμορφα πλάσματα των μυθολογιών κατοικούν κάπου υπογείως...

7. Η Κόλαση είναι... πανδαιμόνιο


Δηλαδή, όπως λέει και η ετυμολογία της λέξης, το συναπάντημα όλων των δαιμόνων, ένα πολύβουο χάος όπου ο Σατανάς και οι ακόλουθοι του κάνουν τις διαβολικές διαβουλεύσεις τους.

8. Η Κόλαση έχει είσοδο (για έξοδο είναι αμφίβολο) 

Η περίφημη φράση του Δάντη “Όστις εισέρχεται ας ξεχάσει κάθε ελπίδα” σκιαγραφεί μια πύλη από όπου μπαίνει κανείς στο πύρινο βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Στο Χαμένο Παράδεισο, η Κόλαση έχει εννέα πύλες, τρεις από μπρούντζο, τρεις από σίδερο, τρεις από διαμάντι τις οποίες φυλάσσουν η Αμαρτία, ο Θάνατος και τα λαγωνικά της Κολάσεως που πάντα αλυχτάνε.

9. Στην Κόλαση δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για το σεξ

Τα επίθετα “κολασμένος” που σχετίζονται με τις ερωτικές ηδονές, κάθε άλλο παρά με τη ζωή στην Κόλαση σχετίζονται. Αντίθετα, κάποιοι πάνε εκεί λόγω των ακολασιών τους. Ωστόσο, ο πόθος, η λαγνεία και το σεξ θεωρούνται τα λιγότερο βαρέα των εγκλημάτων εξ ου και τιμωρούνται μόνον στους δυο πρώτους κύκλους.

10. Η Κόλαση δεν προέρχεται από τη Βίβλο

Ελάχιστες είναι οι περιγραφές της Βίβλου για την Κόλαση. Πολύ περισσότερες μας έχουν “προμηθεύσει” ο Δάντης, οι αρχαιοελληνικοί, οι Ρωμαϊκοί μύθοι και οι καλλιτέχνες του Μεσαίωνα.
Ενδεικτικό είναι ότι σε όλη την Αγία Γραφή 622 στίχοι αναφέρουν τον Παράδεισο και μόλις 15 την Κόλαση.