ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Διχάζει τους επιστήμονες η μετανάστευση του homo sapiens

Την αναθεώρηση της πρώτης μετανάστευσης από την Αφρική του προγόνου του ανθρώπου, προτείνει μια νέα επιστημονική έρευνα...Οι τελευταίες γενετικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την «έξοδο» του homo sapiens από την Αφρική πριν από 130.000 έως 200.000 χρόνια. Ωστόσο, μια νέα έρευνα προτείνει την αναθεώρηση των παραπάνω χρονολογιών, καθώς εκτιμά ότι η μετακίνηση προς την Ευρώπη και την Ασία, έγινε πριν από 62.000 έως 95.000 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση αυτή συμφωνεί με παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν με την τεχνική του ραδιενεργού άνθρακα, μιτοχονδριακό γενετικό υλικό από 11 σκελετούς κυνηγών – συλλεκτών, που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία και είχαν ηλικία από 40.000 χρόνια έως τον πιο πρόσφατο Μεσαίωνα.

Αφού υπολόγισαν το διαχρονικό ρυθμό μεταλλάξεων στο DNA, εκτίμησαν ότι οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν την Αφρική πριν από 62.000 έως 95.000 χρόνια. Η εκτίμηση αυτή συμφωνεί με άλλες παλαιότερες εκτιμήσεις, αλλά έρχεται σε αντίθεση με πιο πρόσφατες, οι οποίες τείνουν να τοποθετούν την «έξοδο» σε ακόμα πιο παλιά περίοδο. «Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με αυτά που ξέρουμε από την αρχαιολογία», δήλωσε η βιολόγος Αλίσα Μίτνικ του πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν.

Το πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική μετανάστευση του homo sapiens παραμένει ένα από τα πιο αμφισβητούμενα θέματα μεταξύ των παλαιολόγων, ανθρωπολόγων, γενετιστών και άλλων επιστημόνων.

«Κλειδί» για την ακριβή εκτίμηση θεωρείται ο σωστός υπολογισμός του ρυθμού μετάλλαξης των γονιδίων από γενιά σε γενιά των προγόνων μας, ώστε να υπάρξει ένα αξιόπιστο «μοριακό ρολόι» που μπορεί να φωτίσει το παρελθόν.

Όσο πιο αργός υπήρξε ο ρυθμός των γενετικών μεταλλάξεων που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, τόσο πιο πίσω μετατίθεται η «έξοδος» από την Αφρική, ένα από τα πιο καθοριστικά γεγονότα που οδήγησε στην εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου. Η νέα γερμανική ανάλυση θεωρεί ότι υποεκτιμήθηκε ο ρυθμός των μεταλλάξεων, αλλά μένει να πειστούν όλοι οι επιστήμονες περί αυτού, κάτι που είναι αμφίβολο προς το παρόν.

Μια αιτία για τις αμφιβολίες είναι ότι η νέα έρευνα εστίασε στο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο όμως μπορεί να μεταλλάσσεται ταχύτερα από εκείνο του πυρήνα των κυττάρων και συνεπώς να μην είναι αντιπροσωπευτικό και κατάλληλο για το «μοριακό ρολόι».

Το επόμενο κρίσιμο βήμα των επιστημόνων θα είναι να ξεκαθαρίσουν οριστικά τις διαφορές που υπάρχουν στο ρυθμό μεταλλάξεων του μιτοχονδριακού και του πυρηνικού DNA, εκτιμά ο κορυφαίος διεθνώς παλαιογενετιστής Σβάντε Πάαμπο.