ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι Τούρκοι τα... είδαν όλα απέναντι στους Ρώσους: Αναγνώρισαν Su-30 για... MIG-29 και αφού συνήλθαν από το "ξύλο" θυμήθηκαν δεύτερη παραβίαση

Οι Τούρκοι έχασαν τον… λογαριασμό και τον μπούσουλα με τα ρωσικά μαχητικά να πετούν στα σύνορα τους. Τώρα ανακάλυψαν πώς οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους δεν ήταν μία, αλλά δύο και πώς το αεροσκάφους που αναγνώρισαν τα τουρκικά F-16 δεν ήταν ένα MIG-29, αλλά Su-30. Το θέμα πάντως είναι πως αντί τα αεροσκάφη της Άγκυρας να εγκλωβίσουν τα ρωσικά μαχητικά έγινε το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα για χρονικό διάστημα που έφτασε τα 5 λεπτά και τα 40 δευτερόλεπτα.

Οι Ρώσοι φαίνεται ότι κάνουν πλάκα στους Τούρκους, αν λάβει υπόψη του κανείς και τη δικαιολογία που έδωσαν για την παραβίαση του εναέριου χώρου, ότι δηλαδή συνέβη λόγω «κακοκαιρίας» ή «από λάθος πλοήγηση», αλλά στέλνουν ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στην Άγκυρα πώς δεν πρόκειται να δεχθούν την οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, καθ’ ότι εκεί πλέον τον λόγο έχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσαν οι Τούρκοι στο ΝΑΤΟ και αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος, σημειώθηκαν όχι μία, όπως στην αρχή ειπώθηκε, παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά δύο, από ρωσικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα Su-30 το Σάββατο 3 και εν συνεχεία την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στην περιοχή του Χατάι.

Οι Τούρκοι δε, αρχικά θεώρησαν πώς εκπρόκειτο για μαχητικό της συριακής Αεροπορίας MIG-29, αλλά τελικά αποδείχθηκε πώς ήταν Su-30M (πώς και από τη απόσταση την έκαναν την αναγνώριση άραγε;), το οποίο μάλιστα αντίθετα με τις επίσημες αναφορές περί εισβολής σε βάθος μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων εισήλθε 8 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Εκείνο το στοιχείο δε που προκαλεί ενδιαφέρον, καθ’ ότι δείχνει πώς οι Τούρκοι έμειναν… κότες, είναι πώς αντί τα τουρκικά μαχητικά F-16 να εγκλωβίσουν το ρωσικό Su-30 συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Το ρωσικό αεροσκάφος ήταν εκείνο που εγκλώβισε μέσα σε τουρκικό έδαφος στο ραντάρ του τα δύο τουρκικά F-16 με την κόκκινη λυχνία να αναστατώνει του πιλότους της Άγκυρας που είναι βέβαιο πώς τα χρειάστηκαν βλέποντας πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτοξευτεί ένας ρωσικός πύραυλος.

Ο χρόνος δε που τα τουρκικά αεροσκάφη έμειναν εγκλωβισμένα από το ρωσικό Su-30, 5 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, δείχνει πώς δεν επρόκειτο για μία απλή παραβίαση του εναέριου χώρου, αλλά για μία αποστολή της Ρωσίας να δείξει την ανωτερότητα της και τις… διαθέσεις τους.

Οι Τούρκοι πιλότοι απέναντι στο κατά πολύ πιο προηγμένο ραντάρ και τον ισχυρότερο οπλισμό του ρωσικού μαχητικού έβαλαν την ουρά στα σκέλια και ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που μίλησαν για MIG-29. Για να μην δείξουν δηλαδή τη συντριβή που υπέστησαν.

Το γεγονός πάντως της ρωσικής παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας δείχνει πώς τα πράγματα στην περιοχή δεν είναι απλά, αλλά πολύ εύθραυστα. Κι αυτό φάνηκε και από την αντίδραση του ΝΑΤΟ (αλήθεια γιατί η Συμμαχία δεν αντιδρά στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο;) που μίλησε για κίνδυνο κατάρριψης, όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ανησυχούμε πολύ γιατί αυτό είναι ακριβώς το είδος των πραγμάτων για τα οποία η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματα της και θα μπορούσαν (τα ρωσικά μαχητικά) να καταρριφθούν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την Χιλή που βρίσκεται για μια διεθνή σύνοδο και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μηχανισμός για να μην υπάρξει ανάφλεξη της κρίσης.

Όλα δείχνουν λοιπόν πώς όσο περνούν οι μέρες το παιχνίδι στι Συρία θα γίνεται ολοένα και πιο σκληρό με τις ΗΠΑ, μη έχοντας άλλο τρόπο πλέον να αντιδράσουν, να χρησιμοποιούν τις προβοκάτσιες ότι βομβαρδίζονται άμαχοι και ο Συριακός Απελευθερωτικός Στρατός, η δε Τουρκία θα κλαψουρίζει πώς οι Ρώσοι τους παραβίασαν τον εναέριο χώρο.




Πηγή