ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο ιός του Έμπολα ζει στο μάτι του το οποίο άλλαξε χρώμα (Βίντεο)

Ένας γιατρός που προσεβλήθη από τον ιό Έμπολα κατάφερε να θεραπευτεί, ωστόσο ο ιός περιορίστηκε στο μάτι του. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Ο γιατρός Ian Crozier προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν βρισκόταν στη Σιέρα Λεόνε ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μετά τη διάγνωσή του επέστρεψε στις ΗΠΑ για να του παραχθεί εξειδικευμένη γιατρική βοήθεια και κατάφερε να γιατρευτεί πλήρως, καθώς ο ιός δεν εντοπίζονταν πια στο αίμα του.

Παρόλα αυτά, δυο μήνες αργότερα ο ίδιος παρατήρησε διαταραχές στο αριστερό του μάτι και αλλαγή του χρώματός του, που συνδυάζονταν με πόνο και αύξηση πίεσης.

Σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισε να έχει προβλήματα όρασης και έτσι επέστρεψε στο νοσοκομείο.

Εκεί ο οφθαλμίατρος Steven Yeh πραγματοποίησε εξετάσεις και ανακάλυψε ότι το μάτι είχε προσβληθεί από τον Έμπολα, ωστόσο το παράξενο είναι πως ο ιός δεν μπορούσε να εντοπιστεί στα δάκρυα του ασθενούς.


Το περιστατικό έκανε τους γιατρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους ασθενείς που πάσχουν από τον ιό, καθώς όπως αναφέρουν, είναι πιθανό ακόμα και μετά τη θεραπεία να εντοπιστεί στα μάτια ή και σε άλλα μέρη του ανθρώπινου οργανισμού.

Παράλληλα, ο γιατρός Crozier υπεβλήθη εκ νέου σε θεραπεία δοκιμάζοντας διάφορες αγωγές και συνδυασμούς φαρμάκων, μέχρι που οι εξετάσεις έδειξαν ότι το μάτι του ήταν καθαρό από τον ιό.

Ενώ, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως παρά τη τη θεραπεία του ματιού η όραση δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, με τους ειδικούς να δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη στο θέμα.

Τέλος, όπως αναφέρεται οι λειτουργίες του ματιού αλλά και το χώμα του έχουν αποκατασταθεί και από πράσινο έχει γίνει και πάλι μπλε.



Ενώ, όπως αναφέρουν οι καταγραφές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας η μόλυνση στο μάτι είναι μια σπάνια περίπτωση, ωστόσο πιθανότατα δεν είναι η μοναδική.

Περίπου το 40% των ασθενών είχε εμφανίσει φλεγμονές κατά τη διάρκεια της προσβολής του οργανισμού από τον Έμπολα, ωστόσο κανένας δεν εμφάνισε συμπτώματα μετά την ανάρρωσή του.