ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ιράν: ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση του Διαστήματος

Το Ιράν έχει κάνει άλλο ένα βήμα στο δρόμο για να γίνει διαστημική δύναμη. Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας του πρώτου... Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης του διαστημικού χώρου. Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας του Ιράν, στρατηγός Αχμάντ Βαχίντι, καθήκον του Κέντρου είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας των ιρανικών διαστημικών σταθμών και του ελέγχου των άλλων ιρανικών διαστημικών συσκευών και ιδιαίτερα των δορυφόρων.

Με άλλα λόγια, το Ιράν έχει ολοκληρώσει άλλο ένα στάδιο δημιουργίας έργων επίγειας υποδομής για την εξασφάλιση όλων των δραστηριοτήτων στο Διάστημα. Σε σχέση με αυτό ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Πάβελ Λούζιν είπε:

- Οι διαστημικές φιλοδοξίες του Ιράν έγιναν γνωστές πριν από πέντε χρόνια, όταν η ηγεσία της χώρας είχε καταβάλει για πρώτη φορά προσπάθειες εκτόξευσης του δικού της τεχνητού δορυφόρου της Γης και τοποθέτησης διαστημοπλοίων με ζωντανούς οργανισμούς σε τροχιά. Είναι λογικό ότι για τις επιτυχείς διαστημικές δραστηριότητες απαιτούνται προηγμένα κέντρα ελέγχου των πτήσεων. Το πιο ευάλωτο στάδιο πτήσης οποιουδήποτε δορυφόρου είναι η απόσπαση του δορυφόρου από τον φορέα και η επακόλουθη τοποθέτησή του στην καθορισμένη τροχιά. Το νέο Κέντρο Παρακολούθησης καλείται να λύσει πρώτ’ απ’ όλα ακριβώς αυτό το καθήκον.

Το Ιράν σχεδιάζει επίσης να τοποθετήσει σε τροχιά τους δικούς του δορυφόρους παρακολούθησης των φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με τον στρατηγό Αχμάντ Βαχίντι, οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται από το Κέντρο θα είναι προσιτές σε άλλες χώρες. Δεν διευκρινίζεται σε τι συγκεκριμένα χώρες. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Ιράν ακολουθεί την πολιτική της διαφάνειας στην ανάπτυξη του εθνικού διαστημικού κλάδου. Πριν από μερικούς μήνες, όλος ο κόσμος είδε την εκτόξευση του πιθήκου στο Διάστημα από το Ιράν,- παρατήρησε ο Πάβελ Λούζιν.

- Δεν θα εκπλαγώ αν η Τεχεράνη θα προσκαλέσει τους δημοσιογράφους από τις φιλικές προς το Ιράν χώρες στο χώρο εκτόξευσης νέων ιρανικών δορυφόρων στο Διάστημα. Άλλο είναι ότι οποιοσδήποτε διαστημικός πύραυλος είναι τεχνολογία διπλού προορισμού. Μπορεί να εκσυγχρονιστεί σε βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ως 5500 χιλιόμετρα. Συνεπώς, το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, επιτρέπει τη δημιουργία στρατιωτικού δυναμικού για τον Στρατό αυτής της χώρας.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι του Ιράν δεν έχουν στα χέρια τους αποδείξεις του στρατιωτικού χαρακτηρα του διαστημικού προγράμματος της Τεχράνης, ενώ οι κοσμικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι εμφανείς σε όλους. Η κύρια απ’ αυτές είναι να στείλει στο Διάστημα Άνθρωπο.

Πολύ σύντομα, για πρώτη φορά στην ιστορία ένας γηγενής Ιρανός θα πετάξει στο Διάστημα. Πρόκειται για τον καθηγητή του στρατιωτικού Πανεπιστημίου του Όσλο Σαχράμ Αριαφάρ, ο οποίος υπό τη σημαία της Νορβηγίας θα συμπληρώσει τη λίστα των τουριστών του Διαστήματος. Στην Τεχεράνη, εν τω μεταξύ, δεν χάνουν την ελπίδα ότι σύντομα ο κόσμος θα μάθει για την πτήση του πρώτου κοσμοναύτη υπό την ιρανική σημαία. Μάλιστα, όχι τουριστα, αλλα επαγγελματία αστροναύτη.